Vesti
Društvo i ekonomija
KAKO TREBA DA IZGLEDA MATURSKI ISPIT Evo šta vodeći stručnjaci predlažu umesto polaganja prijemnog na fakultetima
24.01.2017. 20:00
Izvor: Blic
KAKO TREBA DA IZGLEDA MATURSKI ISPIT Evo šta vodeći stručnjaci predlažu umesto polaganja prijemnog na fakultetima
Najveći stručnjaci za matematiku u Srbiji predložili su danas rešenje kako treba da izgledaju maturski ispiti na kraju srednje škole, a koji bi trebalo da zamene prijemne ispite na fakultetima.
Vodeći matematičari predložili su da opšta matura podrazumeva dva obavezna opšteobrazovna ispita - srpski odnosno maternji jezik i književnost i matematiku, kao i jedan ili dva izborna opšteobrazovna ispita.
Kada je reč o stručnoj maturi, oni su predložili polaganje dva obavezna opšteobrazovna ispita - srpski odnosno maternji jezik i književnost i matematiku, kao i stručni ispit iz osnovne strue koji bi se radio iz dva dela, teorijskog i praktičnog.
Ovo je predlog iza koga su stali Društvo matematičara Srbije (predsednik prof. dr Vojislav Andrić), Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu (dekan prof. dr Zoran Rakić), Matematički institut Srpske akademije nauka i umetnosti (direktor prof. dr Zoran Ognjanović), Matematička gimnazija u Beogradu (direktor mr Srđan Ognjanović) i prof. dr Miodrag Mateljević, dopisni član SANU.
Takođe, predlog podržavaju matematičari u Nacionalnom prosvetnom savetu: predsednik prof. dr Aleksandar Lipkovski, zamenik predsednika dr Radivoje Stojković, članovi prof. dr Rade Doroslovački, prof. dr Branislav Popović, prof. dr Gradimir Vojvodić, Milibor Saković, član u prethodnom sazivu prof. dr Zoran Kadelburg.
Potpisnici ovog pisma i institucije koje oni predstavljaju smatraju da je, radi obezbeđivanja prosperitetne budućnosti srpskog naroda, neophodno da se na ispitima zrelosti, predviđenim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kao opšta i stručna matura, pored obaveznog ispita iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, neizostavno polaže i obavezni ispit iz matematike.
Realizacija maturskih ispita iz matematike može teći na dva nivoa koje bi kandidat sam birao, i kod opšte i kod stručne mature, ali ispit mora biti obavezan. Ovo je posebno važno u nastojanjima da građani Srbije budu ljudi koji dobro misle, pravilno argumentuju, logično zaključuju i svrsishodno odlučuju, kao i u svetlu razvoja savremene tehnologije i povećanja kapaciteta Srbije u oblasti informacionih tehnologija, što je od velikog značaja za napredak naše zemlje, naveli su oni.