Vesti
Politika
Nemački mediji bez milosti: "Zapadni Balkan ni izdaleka nije zreo za EU"
28.02.2017. 20:00
Izvor: Blic
Nemački mediji bez milosti: "Zapadni Balkan ni izdaleka nije zreo za EU"
Uoči predstojeće balkanske turneje od 1. do 4. februara, Federika Mogerini poručuje da saradnja sa "srcem Evrope" ima prioritet. Ali novi konflikti pokazuju da taj region još ni izdaleka nije zreo za Evropsku uniju.
Ovako počinje tekst objavljen na sajtu "Doče vele" (DW) na srpskom jeziku u kome prenosi pisanja nemačke štampe o Zapadnom Balkanu u kontekstu sutrašnjeg početka "turneje" šefice diplomatije EU Federike Mogerini.
Novinar Kristijan Gajnic piše za dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung" o "novim konfliktima koji pokazuju da Zapadni Balkan još ni izdaleka nije zreo za EU". Posle izbegličkog talasa, situacija u tim zemljama – Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Bosni i Hercegovini – smirila se kada je reč o migraciji.
- Ali, politički i ekonomski, šest država se ne smiruje. Naprotiv, sukobi unutar njih, među njima i sa trećima, sve su češći i zbog njih je najvažniji, možda i jedini, zajednički cilj sve dalji: pristup Evropskoj uniji - piše ovaj list prenosi DW.
Kako se navodi dalje, opunomoćenica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini, koja ovih dana obilazi zemlje Zapadnog Balkana, pred odlazak tamo rekla je da saradnja sa srcem Evrope ima prioritet.
"Ali, to su samo reči. Pre će biti da važi ono što je potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans otvoreno izgovorio na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti: Sigurno znam da proširenja EU neće biti ako ne rešimo njene fundamentalne probleme. I zaista, pored teškoća sa "bregzitom", sa Grčkom, Rusijom i Turskom, a sada i sa Amerikom, interesovanje za 18 miliona stanovnika Zapadnog Balkana sve je manje. Uz to, oni jedva da zarade 89 milijardi dolara godišnje – manje od Slovačke".
"Rat" vlade i opozicije u Albaniji
Region se prezentira toliko pocepan, da Evropskoj uniji lako pada da mu zatvori vrata ispred nosa - slede kratki prikazi nemačke štampe o situaciji u Albaniji, gde se "sukob između vlade i opozicije zaoštrava, opozicija traži nove izbore, bojkotuje parlament i mobilizuje ulicu".
Makedonija bez vlade, RS teži ocepljenju, u Hrvatskoj provokacije...
"U Makedoniji i tri meseca posle više puta odlaganih parlamentarnih izbora još nema vlade. Bosna i Hercegovina je de facto neuspela država – vođe Republike Srpske se podruguju Dejtonskom sporazumu i rade na otcepljenju od ostatka zemlje. I među dvojim drugim etničkim grupama, muslimanskim Bošnjacima i katoličkim Hrvatima, na dnevnom redu su provokacije. Komplikovano državno uređenje je nepopularno rešenje za slučaj nužde koje realno ne funkcioniše".
Zategnuto između Beograda i Prištine
"Odnos između Srbije i Kosova takođe je zategnut kao što to nije bio godinama. Srpski predsednik nedavno je zapretio da će poslati vojsku jer srpska manjina oseća da je kosovski Albanci ugrožavaju. Pre toga je Beograd poslao preko granice voz na kojem je stajalo Kosovo je Srbija. Provokacija je navodno finansirana ruskim donacijama.", prenosi DW.
Rusko seme razdora
"Ruski uticaj je dodatno seme razdora u regionu. To se pokazuje u Crnoj Gori. Tamo su snage bezbednosti u oktobru osujetila puč; smatraju da su njegove konce vukli srpsko-ruski pokretači. A da je cilj bio da se spreči pristup Crne Gore NATO-savezu. Moskva to poriče, ali jasno je da Kremlj želi da spreči dalje širenje Zapadnog odbrambenog saveza i EU u istočnoj Evropi."
Uslov - Politička kultura bez mržnje
Autor smatra da bi "od Evrope bilo kratkovido da odustane od Zapadnog Balkana", ali i da "pristup EU zavisi pre svega od samih kandidata. Oni moraju da prilagode EU ne samo svoje privredne, pravosudne i socijalne sisteme, već i da izgrade političku kulturu bez mržnje, bez etničkog ili verskog omalovažavanja. Evropska unija već je suviše podeljena da bi mogla dobro da radi. Novi kverulanti joj nisu potrebni.