Vesti
Društvo i ekonomija
Država ponovo mora da se "bavi" izvozom malina
09.03.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Država ponovo mora da se "bavi" izvozom malina
Država je ponovo uvučena u problem privatnog izvoza malina. Ministarstvo poljoprivrede "radi na tome da proizvođačima i prerađivačima, odnosno hladnjačarima, pomogne da prevaziđu taj problem".
Ovoga puta ne radi se o večitom sporenju proizvođača i izvoznika oko "realne cene", u koji je ranije uvlačena država čak i uz upotrebu blokada puteva, već se radi o pravom, sistemskom problemu haotičnosti i voluntarizma u domaćoj poljoprivredi.
Izvoz maline je stao, jer je svetsko tržište veoma konkurentno a tradicionalna tržišta za srspku malinu zatrpana globalnom ponudom.
Zbog toga je problem jedino moguće ublažiti i prevazići traženjem novih tržišta i povezivanjem naših malinara sa velikim kompanijama koje se bave preradom, kaže Predrag Lučić iz Ministarstva poljoprivrede.
Lučić je najavio da će u narednih sedam do 10 dana biti formirana Radna grupa u kojoj će biti predstavnici proizvođača, prerađivača, Privredne komore Srbije i Ministarstva, kako bi našli rešenje da ublaže problem.
Ukazao je da prethodnih mesec dana preduzet niz aktivnosti, među kojima je i poseta Parizu, gde su predstavnici Ministarstva razgovarali sa njihovim menadžmentom kako bi obezbedili izvoz srpske maline na parisku Veletržnicu, koja je najveća na svetu.
"Imali smo razgovore u Rusiji, Emiratima, a sve da bismo pomogli malinarima i svima koji se bave svežim i smrznutim voćem i povrćem da nađemo nova tržišta", rekao je Lučić za Tanjug.