Vesti
Društvo i ekonomija
JAJA POSKUPELA ČAK 25 ODSTO Evo koja su objašnjenja prodavaca za to
17.03.2017. 20:00
Izvor: Blic
JAJA POSKUPELA ČAK 25 ODSTO Evo koja su objašnjenja prodavaca za to
Uskrs se bliži, a sa njim i farbanje jaja. Međutim, čini se da će ove godine porodice farbati manje jaja, jer je njihova cena skočila za više od 25 odsto.
Do pre samo mesec dana jaja na pijacama mogla su se kupiti od devet do petnaest dinara po komadu, dok je sada za komad potrebno izdvojiti najmanje 13 dinara.

Pojedini prodavci skok cena pravdaju nestašicom, drugi sezonskim uticajem, ptičjim gripom, dok neki poskupljenje povezuju sa cenom hrane za kokoške.

- Jaja ne bi trebalo više da poskupljuju, ali ni da pojeftinjuju. Kod mene se cena jaja razlikuje od gramaže, pa ona najlakša koštaju 13, dok se najteža mogu kupiti za 18 dinara. Ovakve cene su sasvim pristupačne, s obzirom na to koliko košta hrana za kokoške - kaže za "Blic" jedan od prodavaca jaja na beogradskoj pijaci "Bajloni".

Njegova koleginica dodala je da su jaja poskupela ne samo zbog veće cene živinske hrane, već zbog nestašice.

- Koliko znam, na snazi je zabrana uvoza zbog ptičjeg gripa, a i kokoške tokom zime manje nose - objašnjava prodavačica.
Sličnog mišljenja je i Gordana Petrović, koja se bavi proizvodnjom jaja. Kako kaže, cena od 18 dinara i dalje je niska.

- Mi se porodično bavimo proizvodnjom jaja. Mnogo je posla, skupa je hrana, pa smatram da im je realna cena 20 dinara. Kada pogledate da vekna hleba košta 30 dinara, onda vam je jasno koliko je jaje jeftino - kaže Petrovićeva.

Ona dodaje i da je veliki problem to što država ne daje subvencije na živinu iako se dnevno pojede velika količina jaja.

- Mislim da je to jedan od razloga za poskupljenje - kaže ona.

Ovo poskupljenje zabrinulo je kupce, ponajviše zbog predstojećeg praznika.

- Za Uskrs uvek kupimo po dva kartona jaja. Kada su koštala devet dinara, za to smo izdvajali nešto više od 500 dinara, dok sada za dva kartona najjeftinijih moram da izdvojim skoro 800. Pored jaja, za Uskrs moramo da pripremimo i ručak, a sada je sve znatno skuplje. Zaista ovo poskupljenje nije trebalo da se desi baš pred Uskrs - zabrinuta je Marija Radovanović iz Beograda.

Više cene i u supermarketima

Jaja su poskupela i u skoro svim supermarketima. Zavisno od kvaliteta, klase, komplet od 10 komada košta između 160 i 200 dinara.