Vesti
Politika
Krulj za BBC: Srbija ima vrlo pragmatične razloge zašto želi da se priključi EU
11.04.2017. 20:27
Izvor: Blic
Krulj za BBC: Srbija ima vrlo pragmatične razloge zašto želi da se priključi EU
Srbija bi želela da se pridruži Evropskoj uniji do 2020. godine, uprkos izlasku Velike Britanije iz Unije, izjavio je u intervjuu za poslovne vesti Radija BBC World Servisa dr Vladimir Krulj, savetnik premijera Srbije i glavni ekonomista srpskog pregovaračkog tima sa EU.
- Srbija je mala zemlja i mora privući investicije kako bi imala održiv ekonomski rast. Vlada Srbije koju predvodi premijer Aleksandar Vučić sprovela je sveobuhvatan i veoma uspešan program fiskalne konsolidacije. Dve trećine ukupnih investicija dolaze iz EU. Oko 90 odsto od novootvorenih stranih kompanija u Srbiji od 2000. godine je iz EU. Sve su to više nego pragmatični razlozi zbog čega Srbija želi da prihvati evropske tekovine, evropsku vladavinu prava i evropske insititucije u punom kapacitetu - naglasio je dr Krulj.

Govoreći o Brexitu i njegovom uticaju na budućnost Unije, dr Vladimir Krulj ističe da je "trenutno teško proceniti kako će Evropa izgledati u trenutku kada joj se Srbija pridruži".

- Ono što je za Srbiju najbitnije jeste da na tehničkom nivou uspešno ispregovara uslove za ulazak u EU, u najboljem ekonomskom i političkom interesu Srbije. Iako je Srbija mala zemlja i bez pristupa strukturnim evropskim fondovima na način na koji to imaju punopravne članice, ona je ostvarila fiskalni deficit od 1,4 odsto, što je mnogo bolje nego u većini zemalja EU - kazao je.

On je naglasio da Srbija rado prihvata pravila EU koja će privući investitore u Srbiju.

- Ako imamo veću zaposlenost, ukoliko zadržimo mlade u Srbiji, ukoliko učinimo život boljim za prosečne ljude u Srbiji, onda smo na dobrom putu - naglasio je Krulj i dodao da Srbija mora razvijati tržište i nove kompanije koje će ponuditi zaposlenje mladim ljudima i stvoriti uslove da oni ostanu u Srbiji.

Dr Vladimir Krulj ističe da je i interes EU da zemlje regiona zapadnog Balkana postanu punopravne članice EU, kako bi se očuvala dugoročna stabilnost regiona.

- Ukoliko bi sve zemlje regiona, koje sada trguju međusobno, razvile svoju ukupnu trgovinu i ekonomsku razmenu, ukoliko bi postojalo ogromno, razvijeno tržište u zemljama u regionu koji je prošao kroz dramatičan period pre skoro 30 godina, ukoliko bi se integrisali u jasan sistem, sistem vrednosti i vladavine prava, to bi donelo stabilnost regionu, donelo bi određena pravila kojih sve zemlje moraju da pridržavaju i bilo bi manje problema u budućnosti - zaključio je u intervjuu za poslovne vesti Radija BBC.