Vesti
Društvo i ekonomija
Vulin: Kada premijer kaže to je tako
03.05.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Vulin: Kada premijer kaže to je tako
Ministar za rad Aleksandar Vulin kaže da će zbog dobrih fiskalnih rezultata plate i penzije biti povećane do kraja godine, da će biti ukinuti penali na penzije posle 65 godine i povećana minimalna cena rada.
"Kada predsednik Vlade kaže da će biti povećanje plata i penzija to je tako. Mi smo sada u ovom budžetu omogućili da obezbedimo sredstva da to bude do kraja godine. Vrlo brzo će se znati i koliko će to povećanje biti", rekao je Vulin gostujući na RTS.
On kaže da je premijer (Aleksandar Vučić) najavio da je Vlada Srbije spremna da se poveća minimalna cena rada na osnovu fiskalnih rezultata, procene koliko će napredovati privreda, koliki će biti rast BDP.
Predstoje im, kako kaže, razgovori sa poslodavcima i sindikatima, a rok za završetak dogovora je 15. septembar kako bi se nova minimalna cenara rada počela primenjivati od naredne godine.
Govoreći o ukidanju penala za penzionere koji su otišli u penziju sa punim radnim stažom, ali pre 65 godine, Vulin kaže da premijer pre godinu dana izdao uputstvo njegovom ministarstvu da počnu pregovore sa MMF-om oko ukidanja penala i da se ti pregovori sada privode kraju.
Penzioneri su zbog tih penala, pojašnjava mogli da imaju umanjenje i do 20 odsto. To će sada biti ukinuto, te sa navršenih 65 godina penzioneri će moći da primaju pun iznos penzija.
Vulin kaže da će se morati ići na izmenu zakona, koja će biti završena do leta, te da će zakonom osim penala biti obuhvaćeno i ukidanje privremenih rešenja za penzije , kao i da se reši problem poljoprivrednih penzija.