Vesti
Društvo i ekonomija
Potpisaćemo sa Kinom poslove vredne 3,2 milijarde evra
11.05.2017. 20:00
Izvor: Beta
Potpisaćemo sa Kinom poslove vredne 3,2 milijarde evra
Delegacija Srbije će tokom posete Kini potpisati dva sporazuma i ugovor o modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta, ukupne vrednosti 3,2 milijarde evra, izjavila je danas potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastruture Zorana Mihajlović.
To su deonica od Novog Sada ka Subotici, vrednosti 700 miliona dolara, i dva sporazuma o Koridoru 11: nastavak od Preljine do Požege, i od Požege do Boljara, rekla je ministarka za Radio-televiziju Srbije.
Revitalizacija dela pruge Beograd-Budimpešta, do Stare Pazove, koja se finansira iz ruskog kredita, treba da počne ove godine, a ugovor koji će biti potisan u Kini je "znak da je potpuno obezbeđeno finansiranje" i da se početak radova na tom delu pruge može očekivati ove godine, dodala je Mihajlović.
"To je prva pruga velikih brzina - 200 kilometara na sat. To je najveći projekat u ovom regionu... Možemo očekivati da za dve - dve i po godine imamo završenu modernizaciju", navela je i dodala da je ukupna vrednost svih projekata Srbije i Kine, među kojima je i završeni most na Dunavu, Zemun - Borča, 5,6 milijardi evra.
Kako je navela, "razlog zbog kojeg se sve to radi" je stvaranje prostora za učešće domaćih kompanija u izgradnji u Srbiji.
Ona je ukazala na važnost posete Kini zbog toga što će premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarati s kineskim zvaničnicima o direktnoj avio-liniji Beograd-Peking, i o Rudarsko-topioničarskom basenu "Bor", kao i o drugim temama važnim za ekonomiju.
Istakla je da su važni i politički odnos Srbije i Kine, koji su "ne samo prijateljski" nego i "ekonomski dobri" i "iz godine u godini sve bolji".
Po njenim rečima, "veoma je važno da Srbija bude deo veoma velikog projekta 'Jedan put - jedan pojas' " koji, natvan i "Novi put svile", okuplja "praktično najveći deo najvažnijih zemalja sveta", dodala je Zorana Mihajlović.
Na pitanje kako će biti rešena situacija sa izgradnjom žičare s "gondolama" na Zlatiboru, Zorana Mihajlović je kazala da je krivično delo svaka izgradnja bez građevinske dozvole.
"Niko nema ništa protiv nijednog infrastrukturnog projekta... 'Gondola' je veliki infrastrukturni projekat. Neka pravila postoje, neka dokumenta moraju da se donesu. Inspekcija je pregledala i predala krivičnu prijavu za gradnju koja nije zakonita", dodala je ministarka i navela da nema razloga da Čajetina ili bilo koja druga opština ne donesu dokumenta neophodna za izgradnju.
Upitana o imenovanju funkcionera Srpske napredne stranke Zorana Babića za vršioca dužnosti direktora preduzeća Koridori Srbije, Zorana Mihajlović je rekla da je Vlada Srbije imenovala vršioce dužnosti, i da je zbog građevinske sezone važno da Koridori imaju direktora.