Vesti
Društvo i ekonomija
AUTO-KREDITI NIKAD NISU BILI POVOLJNIJI
Ovo je najlakši način da se "ponovite", a na JEDNU STVAR obratite pažnju
19.05.2017. 20:00
Izvor: Blic
Ovo je najlakši način da se "ponovite", a na JEDNU STVAR obratite pažnju
Ukoliko razmišljate o kupovini novog automobila, niste jedini. Mnogi sada planiraju da se "ponove", jer, činjenica je, auto-krediti nikada nisu bili povoljniji.
U Srbiji su najtraženiji brendovi polovnih automobila Folksvagen, Opel, Reno, Fijat i Audi. Slede Pežo, BMW, Mercedes i Ford.
- Golf je i dalje tradicionalno najpopularnija marka, i teško da neki drugi brend može da ugrozi njegov primat, kada je reč o kupovini polovnih automobila. Osnovni razlog je taj što Srbi veruju da je nemački kvalitet iznad svih ostalih proizvođača, a od svih brendova on je percipiran kao najpovoljniji za održavanje - kažu u redakciji sajta Mojauto.rs, specijalizovanog za auto-oglase.

Kada kupujete polovni automobil, ovo je glavni faktor
Najveća potencijalna glavobolja kupcima polovnih automobila jeste da li je on adekvatno održavan, zbog čega ponekad insistiraju na automobilu koji je kupljen nov u Srbiji. Ne morate da sužavate izbor samo na njih, ali ukoliko kupujete polovne automobile koji stižu iz inostranstva, obavezno tražite kompletnu servisnu istoriju, kako biste izbegli eventualna neprijatna iznenađenja, sugerišu stručnjaci ovog sajta.
Sa sajta MojAuto.rs su nam potvrdili da su auto-krediti ove godine jako popularni. "Prost razlog je taj što su auto-krediti sada mnogo povoljniji nego prethodnih godina", dodaju naši sagovornici.

Do kredita za dva dana
Već neko vreme razmišljate o kupovini automobila. Obilazili ste nekoliko prodajnih salona, auto placeve, posećivali sajtove za prodaju automobila i posle opsežne potrage – pronašli ste svog idealnog četvorotočkaša. Već ste se zamislili u crnom golfu, koji ima pristojnu cenu, pa i odgovarajuću kilometražu. Imate novu vozačku dozvolu ali do konačne kupovine deli vas još jedna stavka – novac.
Do sredstava za kupovinu automobila najlakše možete doći putem auto kredita. Reč je o namenskim kreditima koji su zbog povoljnih uslova veoma traženi. Ujedno, ovi krediti odobravaju se u roku do dva dana, a ukoliko banka sa auto placem ima potpisan ugovor, kupac može da dobije auto kredit i na licu mesta.
Sosijete ženeral banka ima povoljne auto kredite koji su idealan proizvod za kupovinu novih i polovnih vozila.
Uslovi za dobijanje kredita su da je klijent zaposlen (na neodređeno najmanje tri meseca, odnosno ukoliko je zaposlen na određeno vreme potrebno je da ima ugovor o radu duži nego što je ročnost kredita).
Za svakog klijenta se radi individualna procena kreditne sposobnosti u odnosu na njegova primanja, trenutna zaduženja, kreditnu istoriju, kažu u Sosijete ženeral banci i dodaju da se kompletan iznos kredita uplaćuje direktno prodavcu. Prosečan iznos kredita koji su klijenti od Sosijete ženeral banke uzimali za kupovinu automobila je oko 5.000 evra, odnosno 600.000 dinara.

Ekonomičnost pre estetike
Neki od najvažnijih faktora pri izboru "polovnjaka" kod kupaca u Srbiji su godina proizvodnje, kilometraža i snaga motora, potrošnja goriva, što svedoči o tome da pre estetike građani gledaju ekonomičnost kupovine.
- U višoj klasi automobila ubedljivo je najpopularniji "VW Passat", slede BMW i "mercedes". Od malih gradskih su najpopularnije "korse", C3 i "pežo 206", iako je reč o sada već starijem modelu. Za njih je karakteristično to da su mali potrošači, ekonomični za održavanje, a i zgodni za gradsku vožnju i parkiranje - objašnjavaju sa sajta MojAuto.

Razlike među polovima? Da, ali ne ono što ste mislili
Izgleda za razlike među polovima zaista postoje kada je reč o kriterijumima presudnim za izbor modela - dok muškarci prvenstveno gledaju kvalitet motora i cenu održavanja, žene su sklonije da odluku donose na osnovu kriterijuma kao što su - ima li dovoljno prtljažnog prostora i da li je zadnje sedište dovoljno veliko za više dece i više dečjih sedišta. Boja ni za koga ne igra značajniju ulogu, najviše se prodaju sivi i crni modeli, ali to je zato što ih najviše ima na tržištu "polovnjaka", zaključuju naši sagovornici.