Vesti
Društvo i ekonomija
Srbija na gas: NIS otvorio punionicu kod Požarevca
23.05.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Srbija na gas: NIS otvorio punionicu kod Požarevca
Postrojenje Naftne industrije Srbije (NIS) za proizvodnju i veleprodaju prirodnog komprimovanog gasa na gasnom polju Ostrovo kod Požarevca počelo je danas da radi, a planirano je da godišnje proizvodi oko 9.000 tona gasa.
Izgradnja sabirne gasne stanice i postrojenja za proizvodnju komprimovanog gasa koštala je 400 miliona dinara.
Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev rekao je da je taj prirodni gas najčistije ekološko gorivo, a da je na novoizgrađenom postrojenju planirana dnevna proizvodnja 25 tona tog energenta.
"Naš cilj je da stvaramo budućnost, a danas možemo videti kako ona izgleda jer je taj gas gorivo budućnosti", rekao je Tjurdenjev.
Dodao je da je ta stanica važna za privredu cele Srbije.
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je NIS značajna kompanija za Srbiju pa zbog toga Vlada Srbije posvećuje posebnu pažnju njenom radu i očekuje da ostane lider u svom sektoru.
"Tržište gasa se širi a zahtevi potrošača su sve veći što nekada nije moguće ispratiti razvojem kvalitetne infrastrukture. Gas iz ovog postrojenja će u značajnoj meri zadovoljiti potrebe potrošača", rekao je Antić.
Dodao je da će to postrojenje namiriti potrebe potrošača među kojima je najveći fabrika Bambi iz Požarevca.
"To postrojenje je kao mobilna plinska boca jer će moći da zadovolji zahteve potrošača i tamo gde ne postoji kvalitetna infrastruktura", objasnio je Antić.
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da će ove godine NIS investirati više od 200 miliona evra i "korak po korak postaće vodeća kompanija u regionu"
"Ekonomski odnosi i robna razmena između Srbije i Rusije se poboljšavaju a tome značajno doprinosi NIS", rekao je Čepurin.