Vesti
Društvo i ekonomija
Trgovinski potencijali u regioni nisu dovoljno iskorišćeni
30.05.2017. 20:00
Izvor: Beta
Trgovinski potencijali u regioni nisu dovoljno iskorišćeni
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da je evidentno da trgovinski potencijali u regionu nisu dovoljno iskorišćeni, a ekonomije nisu dovoljno integrisane u globalno tržište.
Dačić je na okruglom stolu "Berlinski proces – dostignuća i perspektive" rekao da je jedan od uspešnih modela trgovinske saradnje svakako CEFTA.
Dačić je rekao da predstojeći samit u okviru zapadnobalkanskog procesa u Trstu treba da donese napredak u jačanju regionalne saradnje u oblasti transporta na prostoru Zapadnog Balkana i povezivanja sa Evropskom unijom.
Prema njegovim rečima, to će biti urađeno kroz proces harmonizacije propisa i politika u ovoj oblasti.
Dačić je rekao i da će se to ostvariti ukoliko, "kao što je planirano, u Trstu 12. jula bude potpisan Ugovor o uspostavljanju Transportne zajednice".
"Na nacionalnom nivou sprovedeni su svi institucionalni koraci i Srbija će tokom ove nedelje parafirati tekst Ugovora", rekao je on.
Dodao je i da je interes Srbije da u Beogradu bude sedište Sekretarijata Transportne zajednice.
Neohodno je, kako je rekao, imati u vidu da već više od 10 godina u Beogradu uspešno radi Transportna opservatorija za Jugoistočnu Evropu, koja treba da preraste u buduću Transportnu zajednicu.
"Osim toga, brojni drugi argumenti – pozicija na raskršću važnih evropskih puteva, povezanost Beograda sa ostatkom regiona, finansijski doprinos Srbije, značajni infrastrukturni projekti – govore u prilog Beograda i Srbije", rekao je on.
Dačić je precizirao da "Berlinski proces" za Srbiju predstavlja podstrek koji unapređuje zajedničke ekonomske, političke i bezbednosne interese na Zapadnom Balkanu.
"Upravo u njemu vidimo baj-pas koji će nam pomoći da ostvarenim rezultatima prevaziđemo zamor proširenja koji EU ponekad pokazuje i postanemo punopravni članovi evropske porodice", naveo je šef srpske diplomatije.
Dodao je i da kod Srbije postoje dobre namere i kada je u pitanju dalje intenziviranje regionalne saradnje kao suštinske baze za stabilnost regiona.
Prema njegovim, rečima, dobre namere postoje i kada je u pitanju borba protiv onoga što narušava principe dobrog ekonomskog upravljanja - borba protiv korupcije i kriminala, "kao i nastavak reformskog kursa".