Vesti
Društvo i ekonomija
"Epl" je ove nedelje najavio BUDUĆNOST, a vi to verovatno NISTE NI PRIMETILI
08.06.2017. 20:21
Izvor: Blic
Ovogodišnja konferencija "Eplove" kompanije za razvoj "WWDC", koja je održana u ponedeljak, nije protekla u znaku predstavljanja potpuno novih proizvoda koji će vam već danas promeniti život, već sklapanja kockica za ono što će tek uslediti.
Reč je o nekoj vrsti strategije "Trojanskog konja", koja podrazumeva neprimetno ubacivanje zametka u uređaje i sisteme koje već danas koristimo, a iz kojeg će se razviti sledeća generacija tehnoloških proizvoda.

Nova platforma za proširenu stvarnost, alatke za razvoj virtuelne realnosti, "HomePod" zvučnik i poboljšanja operativnog sistema IOS 11 na ajpedu možda ne deluju revolucionarno niti naročito korisno u ovom trenutku, ali oni su gradivne komponente tehnologija koje će igrati važnu ulogu u našoj budućnosti.

Proširena stvarnost

Većina današnjih tehnoloških kompanija reći će vam da će pametne telefone verovatno zameniti nosivi uređaj za proširenu stavrnost, odnosno tehnologija koja prekriva realan svet digitalnim slikama. U skladu s tim ponudiće vam odgovarajuće proizvode, kao što je npr. "Majkrsoftov" hendsfri uređaj po nazivu "HoloLens". "Epl" ima drugačiji pristup.

Na konferenciji nisu predstavljene naočare za proširenu stvarnost, niti je najavljeno da će te naočare uskoro biti jedini računar koji će vam biti potreban. Umesto toga, "Epl" počinje od nečega što je već vrlo dobro poznato: ajfona i novih načina proizvodnje aplikacija za proširenu stvarnost za mobilni telefon.Kada operativni sistem iOS11 ove jeseni bude dostupan desetinama miliona njegovih uređaja, "Epl" će već imati najveću platformu za proširenu stvarnost. Povrh svega, biće to na uređajima koje ljudi već koriste, a ne na futurističkim naočarima. Jedno ažuriranje softvera biće dovoljno da "Epl" bude u velikoj prednosti u odnosu na konkurenciju u oblasti veštačke inteligencije.

Virtuelna stvarnost

"Epl" je bio uzdržan kada je u pitanju virtuelna stvarnost, ali sada je procenio da je pravi trenutak da se pozabavi ovom oblašću. Zbog toga u okviru novog "macOS Sierra" softvera nudi komplet alatki koje omogućavaju priključivanje virtuelnih naočara i stvaranje 3D sadržaja i sadržaja vezanih za virtuelnu stvarnost.Na taj način kompanija želi da obezbedi najvernijim korisnicima "Eplovih" uređaja sve što im je potrebno da bi stvarali sadržaje budućnosti. "Epl" je platforma izbora digitalnih umetnika, reditelja i drugih profesionalaca, pa će dodavanje ovih alatki osigurati da ti korisnici i dalje ostanu verni "Eplu".

HomePod i ambijentalno računarstvo

Iako je "Epl" usredsređen na muzičke mogućnosti "HomePod-a", koji je predstavio kao novu vrstu kućnog stereo-uređaja, on ima i mnoge druge potencijale. HomePod na novi način dovodi asistenta Siri u vaš dom i pripema teren za koncept ambijentalnog računarstva, u kome će sve što posedujete biti umreženo, pri čemu će svime upravljati prikrivena veštačka inteligencija."HomePod" je način da stavite "Siri" (virtuelnog asistenta na "Eplovim" uređajima) bilo gde kada ne gledate u ajfon - dok kucate na svom "Macbook" računaru, koristite "AirPods" slušalice ili pratite sopstvenu fizičku aktivnost na "Epl" satu.

"HomePod" omogućava "Eplu" da, pod maskom veoma atraktivnog "WiFi" stereo uređaja, neprimetno osvoji ostatak vašeg života.IOS 11 na ajpedu

"Epl" je najzad počeo da unapređuje softver koji omogućava pretvaranje ajpeda u zamenu za laptop koji već godinama obećava. Postoji novi sistem za čuvanje dokumenata, bar sa ikonicama za aplikacije (app dock), poput onog na "Mac" uređajima, mogućnost za povlačenje i puštanje sadržaja između aplikacija (drag and drop) i aplikacije u zasebnim prozorima.