Vesti
Društvo i ekonomija
Mihajlović: Koridor 10 kod Grdeličke klisure biće završen početkom 2018. godine
09.06.2017. 20:00
Izvor: Blic
Mihajlović: Koridor 10 kod Grdeličke klisure biće završen početkom 2018. godine
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da će najveći deo auto-puta Koridor 10 biti završen ove godine, a najteža deonica kod Grdeličke klisure početkom sledeća godine.
Ona je rekla da nisu završene samo najteže deonice na tom međunarodnom putnom pravcu i da će sredinom jula u saobraćaj biti pušteno još 24,5 kilometara auto-puta.
- Između 15. i 17. jula u saobraćaj će biti puštene deonice Crvena Reka-Čiflik i Čiflik-Staničenje. Ova vlada je za dve godine završila skoro 200 kilometara auto-puta - rekla je Mihajlovićeva.
Dodala je da je rok za završetak auto probijen jer postoje teške denice gde ni projektanti ne mogu da predvide sve.
- Kod tunela Predejane pao je potporni zid zbog prirodnog kretanja tla - rekla je Mihajhlović.
Na pitanje novinara ko je obmanjivao premijera Aleksandra Vučića da će auto-put biti završen do kraja ove godine Mihajlović je rekla da "Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture signo nije".
Opštine da se snađu za rušenje nelegalnih objekata
Odgovarajući na pitanje da li je Ministarstvo upoznato da Evropska kancelarija za borbu protiv pronevara (OLAF) ima informacije da je grčka građevinska firma "Aktor" koja po osnovu četiri ugovora gradi deonice auto-puta na Koridoru 10 "pere" pare u Gračkoj, Mihajlović je odgovorila da je to saznala iz medija.
- Komisija ministarstva je napravila izveštaj o radu "Aktora" koji je kasnio u izgradnji nekih deonica i predala ga nadležnim organima u Srbiji - rekla je Mihajlovićeva.
Dodala je da je ta firma na spornim deonicama povećala broj radnika i mašina i ubrzala radove.
Na pitanje da li će Ministarstvo pomoći opštinama da ruše nelegalno izgrađene objekte Mihajlović je odgovorila da je pomogla u obuci i zapošljavanju ljudi kako bi se ozakonili objekti gde je to moguće.
- Lokalne zajednice sada treba da vide koliko imaju novca za rušenje bespravnh objekata - rekla je Mihajlović i dodala da će se posle toga "videti šta dalje".