Vesti
Društvo i ekonomija
Siniša Mali o deponiji u Vinči: Beli dim nije štetan
15.06.2017. 20:00
Izvor: Insajder
Siniša Mali o deponiji u Vinči: Beli dim nije štetan
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da sa deponije u Vinči nema sivog dima, već samo belog metanskog koji se pretvara u vodonik i koji nije opasan i nije štetan po zdravlje.
"Borimo se sa tim svaki dan, ali ja bih zamolio i druge da nam se pridruže u toj borbi. DS je vodila ovaj grad 20 godina pre pa ništa nije uradila po tom pitanju. I sad kao pametni su... Rešavajte. Evo rešavamo", rekao je Mali novinarima.
Mali je rekao da smeće mora da uđe u fabriku i da iz nje izađe kao električna i toplotna energija.
"Borimo se svaki dan za to. Zato mi je neodgovorno da mi dođe ispred njih pet da mi pale i plaše ljude tim", kazao je on komentarišući današnju akciju Incijative Ne da(vi)mo Beograd.
Mali je rekao da je problem deponije u Vinči veliki, ali da je to zato što je neko 40 godina tamo deponovao smeće.
Prema njegovim rečima, na nekim mestima na deponiji visina smeća je 50, 60 ili 70 metara.
"Mi smo pre dve i po godine počeli taj proces... Imali smo prvo da obezbedimo sredstva, da vidimo kako ćemo to, pa da definišemo javno privatno partnerstvo. Imali smo prvu, pa drugu rundu razgovora sa investitorima... Sad, evo 13. dobijamo ponude. To je projekat od 300 miliona evra", rekao je Mali novinarima.

Performans Ne da(vi)mo Beograd ispred Skupštine grada
Predstavnici Inicijative Ne da(vi)mo Beograda su ispred Skupštine grada, gde je trebalo da počne sednica, zapalili vatru u dva metalna bureta kako bi simbolično ukazali na problem deponije u Vinči koja gori već nedeljama i zagađuje vazduh Beograda.
Na buradima su bili zalepljeni plakati na kojima je pisalo "Pozdrav iz Vinče".
Požar na deponiji u Vinči je buknuo 18. maja, a nadležni ističu da je on lokalizovan, iako i dalje nije potpuno ugašen.
Gradski zavod za javno zdravlje je u nekoliko navrata saopštio da požar na gradskoj deponiji smeća u Vinči nije izazvao povećanje količine štetnih materija u vazduhu.
Ipak, dekan Hemijskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Ivan Gržetić, gostujući na RTS-u je izjavio da požar na deponiji nije bezazlen po zdravlje ljudi jer su „topli gasovi koji izbijaju iz deponije ponekad i vrlo opasni po ljudsko zdravlje“.