Vesti
Društvo i ekonomija
Brnabić: Nadam se privrednom rastu od 2,5 odsto; Vučić: Rast od 2,6 do 2,7 odsto
22.08.2017. 20:00
Izvor: Blic
Brnabić: Nadam se privrednom rastu od 2,5 odsto; Vučić: Rast od 2,6 do 2,7 odsto
Predsednica vlade Ana Brnabić nada se da će privredni rast za ovu godinu biti 2,5 odsto i da će kratkoročne mere koje je vlada planirala da preduzme bar delimično kompenzovati gubitak u BDP-u zbog suše.
- Kratkoročne mere mogu da donesu dodatni rast od 0,2 do 0,3 odsto BDP-a. Dobra stvar je što su svi ostali ekonomski pokazatelji dobri. Izvoz raste 10 do 12 odsto, prerađivačka industrija šest do osam odsto - rekla je premijerka.
Ona je podsetila da je privredni rast prošle godine bio 2,8 odsto i dodala da se nada da će ove godine biti 2,5 odsto.
Kako kaže, već je spremno 10-11 projekata koji treba da kompenzuju gubitak u BDP-u do kraja godine, a to su čišćenje kanala, veće subvencije za nabavku traktora i druge opreme, infrastrukturni projekti za koje su pripremljene građevinske dozvole.
Suša tokom ovog leta, ali i jaka zima na početku godine i problemi u termo sektoru uslovili su manji rast BDP-a od očekivanog.

Vučić: Rast BDP-a ove godine od 2,6 do 2,7 odsto
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da ove godine bruto domaći proizvod (BDP) dostigne rast od 2,6 do 2,7 odsto jer su na planirani rast od tri odsto najveći negativni uticaj imali jaka zima koja je zaledila Dunav i Savu, problemi u građevinskoj sezoni, ali i katastrofalna letnja suša.
- I pored svega toga građani Srbije ne treba da brinu, naša proizvodnja raste - kazao je on novinarima prilikom obilaska radova na Koridoru 11 od Surčina do Obrenovca.
On je dodao da očekuje i da bi proizvodnja u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor, koja je bolja nego ranije, mogla da utiče na rast BDP-a sa 0,3 odsto.
- U poređenju sa zemljama u regionu imamo najveći broj investicija. Imamo i najveći procenat uvoza pokriven izvozom od svih zemalja regiona, koji je danas na nivou od 79,5 odsto, a pre četiri godine pokrivenost je bila 58 odsto - rekao je Vučić.

On je naglasio da je Srbija svoj rast zasnovala na investicijama, što je kako je naveo, "najzdraviji rast", mnogo bolji od onoga koji bi bio zasnovan od doznakama iz inostranstva.
- Imamo suficit u budžetu, smanjenje javnog duga. Za razliku od svih otalih mi na današnji dan imamo javni dug od 64,9 odsto BDP-a. Imam poverenje u vladu da će sa tim da nastave - rekao je on.
Vučić je naveo i da mora da se poveća potrošnja, koja bi bila treći stub kojim će se dodatno povećavati BDP, što nije bilo moguće tokom mera fiskalne konsolidacije.
- Sad kad budemo povećali plate i penzije imaćemo značajno uvećanje potrošnje, odnosno BDP-a. To će biti treća noga na stolici na kojoj bi mogli čvrsto da sedimo - rekao je on.
Vučić je najavio i skoro povećanje minimalne zarade za osam do devet odsto za oko 346.000 građana koji imaju najniža primanja.