Vesti
Društvo i ekonomija
Vučić otvorio Sajam šljiva u Osečini i najavio gradnju autoputa Šabac - Loznica
25.08.2017. 20:00
Izvor: Blic
Vučić otvorio Sajam šljiva u Osečini i najavio gradnju autoputa Šabac - Loznica
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas Sajam šljiva u Osečini i istakao da je šljiva važan proizvod ne samo za centralnu i zapadnu Srbijiju već i za celu zemlju.
On je kazao da se iz Osečine izveze 50 odsto od ukupnog izvoza šljive iz Srbije.
- Vlada Srbije će izdvojiti milion i po evra za izgradnju lokalnih puteva u Osečini - najavio je Vučić.
On je obavezao direktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka, koji je prisustvovao otvaranju 12. Sajma šljiva, da putevi budu završeni do juna iduće godine.
- Uveren sam da imamo bolju budućnost nego što je bila prošlost i što je sadašnjost - kazao je Vučić i dodao da je država mnogo novca uložila u jug Srbije i da će sada podsticati razvoj Podrinjskog kraja.
Osečina u odnosu na broj stanovnika ima najveći broj stabala šljive u Srbiji.

Gradiće se autoput Šabac - Loznica
Vučić je izjavio da će uskoro biti zakazan sastanak sa sedam opština Zapadne Srbije kako bi se oživeo taj siromašan kraj i najavio gradnju regionalnog autoputa Šabac-Loznica.
Na pitanje da li će se graditi autoput Šabac - Loznica, Vučić je rekao da se već radi na tome i traže načini finansiranja, kao i da neće za sada davati nikakve rokove za taj projekat.
- Ako bi se gradilla šnel štrase ili brza saobraćajnica po dve trake potebno nam je između 75 i 90 milona evra - naveo je Vučić.
Dodao je da se razmatraju načini finansiranja, ali tako da se ugrozi javni dug i izrazio uverenje da će taj projekat može uspešno da se realizuje.
Vučić je rekao da u tom kraju osim regionalnog autoputa treba da izgaditi i sporedne puteve kako i manja mesta bila dobro povezana.
On ističe je država uspela da oživi Kraljevo, gde će raditi dve važne fabrike i da će se sada okrenuti sa tog dela zemlja na oživljavanje zapadne Srbije, gde je velika nezaposlenost.
Kao primer je naveo Loznicu, precizirajući da ima 14.900 nezaposlenih, dok Kraljevo ima 14.700 nezaposlenih iako ima 25 do 30 hiljada više stanovnika.
- Posle Kraljeva, Kruševca i Kragujevca okrećemo se ovom kraju - poručio je Vučić dodajući da će biti obuhvaćeno Podrinje, Azbukovica, Rađevina, Podgorina, Bajina Bašta, Mali Zvornik, Loznica, Osečina i Valjevo.
Ističe da u Osečini i Peckoj žive vredni ljudi koji su bez pomoći države napravili dobre rezultate i uprkos siromaštvu lepo uredili svoje kuće i dvorišta.
Vučić kaže da je razgovrao sa domaćinima tog kraja o tome kako da se proizvodnja šljive još unapredi, ali i kako da se razviju prerađivački kapaciteti.
Vučić je pitanje koja mu je šljiva naukusnija Požegača, Stenlejka ili Čačanka, rekao da je Požegačka najslađa.