Vesti
Društvo i ekonomija
ŽENE SU GLAVNE: Bez njih Srbija nema budućnost
16.10.2017. 20:00
Izvor: Mondo
ŽENE SU GLAVNE: Bez njih Srbija nema budućnost
Povodom Međunarodnog dana žena na selu, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, UN Women u Srbiji i Ženska platforma za razvoj Srbije su otvorili debatu o kvalitetu života žena na selu, ruralnom razvoju...
Konferenciju "Žene na selu: unapređenje kvaliteta života u seoskim područjima" otvorila je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost u Vladi Republike Srbije, rečima da su žene na selu najbrojnije kada treba da rade, a kada treba da budu vlasnice imovine onda ih ima najmanje.
“Ovi podaci ne smeju da nas sačekaju sledeće godine kada se budemo okupljali. Danas stoga možemo zajedno ne samo da definišemo probleme već da imamo i konkretne odgovore i načine kako ćemo stvari učiniti boljim. Ova konferencija stoga treba da bude podstrek i samo jedna od konferencija na ovu temu”, rekla je Mihajlović.
Krediti za žene u privredi
Šefica Agencije Ujednjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), Milana Rikanović rekla je da su seoske žene potencijal za razvoj sela u Srbiji. "One se susreću sa mnogobrojnim problemima. Potrebno je da se žene na selu prepoznaju kao posebna grupa i da se istaknu kao osnova održivog razvoja na selu", istakla je Rikanović.
Na konferenciji je predstavljen Alternativni izveštaj o položaju žena na selu u Srbiji CEDAW komitetu, a nakon toga su se učesnici podelili po grupama na temu statusa, politika i mera, institucionalnog okvira, fondova i budžeta, problema i mogućnosti kako bi zajedno došli do predloga rešenja u okviru svake oblasti.
Međunarodni dan žena na selu je ustanovljen od strane nekoliko međunarodnih NVO na 4. Svetskoj konferenciji žena Ujedinjenih nacija u Pekingu 1995. godine kada se i Vlada Srbije obavezala da ženama na selu obezbedi ravnopravan pristup i potpuno učešće u strukturama i učini vidljivim njihove potrebe i mogućnosti u kreiranju razvojnih politika sela.