Vesti
Svet
EVO ZAŠTO TRAMP DRHTI
30.10.2017. 20:00
Izvor: Blic
EVO ZAŠTO TRAMP DRHTI
Misteriozni profesor, Putinova nećaka, milioni dolara i ofšor računi: Nema čega nema u prvim optužnicama u istrazi mračnih veza PUTINA I TRAMPA
Da li će Donald Tramp uspeti da ostane predsednik SAD do kraja svog mandata 2020. godine? Sve je manje verovatno!
Danas su otpečaćene optužnice protiv trojice saradnika Donalda Trampa u istrazi koju specijalni tužilac Robet Mjuler, inače bivši šef FBI, vodi o umešanosti Kremlja u pobedu Trampa nad Hilari Klinton na predsedničkim izborima prošle godine. Palo je i prvo priznanje!

Džordž Papadopulos, bivši politički savetnik Trampa, već je priznao da je tokom istrage lagao agente FBI o svojim kontaktima prošle godine sa neimenovanim profesorom, blisko povezanim sa ruskim vlastima, koji mu je ponudio "prljavštinu" o Hilari Klinton, kao i sa neimenovanom ženom koju je profesor predstavio kao "Putinovu nećaku".Zasad je nepoznato da li je dotična žena zaista u srodstvu s Putinom, ali je Papadopulosovo poznanstvo s njom i "profesorom" vodilo do obimnih kontakata sa ruskim zvaničnicima radi organizovanja sastanka između Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Specijalni tužilac Mjuler je optužio i Pola Mafaorta, šefa Trampove izborne kampanje, i Manafortovog poslovnog partnera i saradnika Rika Gejtsa za zaveru protiv SAD, pranje novca, utaju poreza i izbegavanja da prijave da rade kao "agenti stranih interesa".
Tramp je po objavljivanju detalja optužnice brže-bolje tvitovao da se radi o periodu pre nego što je Manafort bio u njegovoj kampanji. Ipak, upućeni kažu da specijalni tužilac Mjuler ovim optužnicama želi da utiče na moguće svedoke i druge optužene da "propevaju" o vezama Putinovih ljudi sa izborom Trampa za predsednika SAD.Optužnica protiv Manaforta i Gejtsa, koja je danas otpečaćena, piše da su njih dvojica radili u korist političkih figura i partija u Ukrajini i da su pritom oprali milione dolara zarade kroz mrežu firmi, uglavnom u SAD i na Kipru. Navodi se da 75 miliona dolara prošlo kroz ofšor račune, od čega je Manafort iskoristio 18 miliona dolara za kupovinu imovine dobara i usluga u SAD, krijući to od poreskih službi SAD.

Manafort se predao službenicima FBI u kancelariji u Vašingtonu, u pratnji advokata. Prvo saslušanje po optužnici zakazano je za sutra ujutru.

Veze sa ruskim tajkunima

Pre nego što je postao šef Trampove izborne kampanje u leto prošle godine, Manafort je imao jake poslovne veze u Ukrajini, gde je zastupao interese najuticajnijih Putinovih ljudi. Gejts mu se pridružio u firmi 2006. godine.

Manafort i Gejts su ušli u poslovne odnose sa poznatim ruskim tajkunom Olegom Deripaskom, koji je blizak Putinu, piše "Gardijan". Deripaska ih je obojicu tužio za 19 miliona dolara koje su mu navodno ukrali. Iako Mjulerova optužnica ne pominje Deripasku, pominje da su optuženi lobirali za Putinovog saveznika Viktora Janukoviča, bivšeg predsednika Ukrajine, i njegovu političku partiju.

Manafort je na kraju morao da napusti Trampovu kampanju u avgustu 2016, kada se saznalo za njegove veze u Ukrajini. Gejts je do kraja ostao uz Trampa i često je viđen u Beloj kući.
Američki predsednik Donald Tramp, očigledno upućen u detalje tada još zapečaćenih optužnica, još jutros je besneo na svom tviter nalogu da se "cela priča o Rusiji" objavljuje u trenutku kada se republikanci spremaju za, kako je naveo "istorijske reforme".Tramp je počeo da objavljuje tvitove o "ujedinjenosti i besu" republikanaca zbog sporazuma koji je 2010. godine potpisala administracija Baraka Obame o prodaji Uranijuma Rusiji, kao i o privatnim mejlovima Hilari Klinton.
"Umesto toga oni gledaju u razgovore Trampa i Rusije koji ne postoje. Demokrate koriste ovaj lov na veštice koji je loš po našu zemlju, za zlu politiku, ali republikanci se sada bore kao nikada do sad", napisao je Tramp.