Vesti
Društvo i ekonomija
U "Pošti Srbije" se iza kulisa dešava TOTALNI HAOS
03.11.2017. 20:00
Izvor: Blic
U "Pošti Srbije" se iza kulisa dešava TOTALNI HAOS
Iako je na prvi pogled u „Pošti Srbije“ sve u najboljem redu, na sceni je jedan od najradikalnijih protesta u poslednjih deset godina, jer je većina usluga gotovo potpuno blokirana, saznaje „Blic”.
Drugim rečima, izuzev novčanih uplata i isplata, koje za sada jedino funkcionišu, distribucija pisama i pošiljki je u haosu, jer radnici drže u blokadi žilu kucavicu celokupnog saobraćaja, distributivni centar u Zemunu. Zbog toga pošiljke koje se uredno prime na nekom od šaltera ne stižu na vreme u odredište, pa korisnici usluga trpe nesagledivu štetu.

Razlozi za ovakve postupke zaposlenih kriju se u bahatom ponašanju v.d. direktorke „Pošte“ Mire Petrović, koja je pregazila sopstveno obećanje dato sindikalcima da će ih informisati do 30. oktobra o mogućnostima za povećanje plata zaposlenih i drugim merama za poboljšanje standarda zaposlenih. Ali, umesto da ih informiše o tome, Petrovićeva se zatvorila u svoj kabinet i ne oglašava se, a od sindikalaca se štiti svojim obezbeđenjem i ogradama koje postavlja ispred logističkog centra u Zemunu.
Međutim, ni te fizičke prepreke nisu sprečile zaposlene da zbog pogažene reči krenu u najradikalniji protest, koji će kao posledicu imati štete za korisnike PTT usluga. Drugim rečima, zbog lažnog obećanja Mire Petrović ispaštaju oni koji su uredno platili da se na vreme distribuira njihova pošiljka. Iz štrajkačkog odbora kažu da ne pamte ovakvu beskrupuloznost rukovodstva, koje zarad zaštite fotelja nanosi štetu hiljadama građana Srbije.

- Mi smo primorani na ovakve radikalne poteze jer smo dovedeni na nivo preživljavanja, prosečna plata nam je 37.000 dinara. Petrovićeva je prevarila sindikate jer nam je obećala da će nas do 30. oktobra obavestiti o mogućnostima povećanja plate, ali i drugih mera za poboljšanje standarda. Nadzorni odbor je bio u ponedeljak 30. oktobra, a ona nije ni reč prozborila o našim zahtevima, pa smo krenuli u radikalizaciju protesta - kažu iz štrajkačkog odbora.
Oni dodaju da to podrazumeva blokadu logističkog centra u Zemunu.

- Na prvi pogled sve je normalno. Šalteri rade, pošiljke se primaju, ali kada će biti isporučene, to je enigma. Na dostavu su išle samo post ekspres pošiljke i vrednosna pisma, sve drugo je blokirano i kasnilo je. Građani koji su platili bilo koju uslugu zbog ovog mogu da tuže „Poštu“. Za sve je kriva Mira Petrović. Zbog nje štrajkuju vozači i poštari, pa pošiljke ne stižu na odredišta. Vozači odbijaju da ih voze do Glavnog poštanskog centra, gde bi trebalo da se razvrstaju i šalju dalje. Rukovodioci su u utorak uveče angažovali neke kontrolore i šefove da obave taj posao. Međutim, u GPC nisu želeli ni da prime pošiljke - kažu u štrajkačkom odboru.

Sindikalci se obratili Ljajiću, s direktorkom više ne razgovaraju

Iz Samostalnog sindikata poštanskih radnika kažu da više ne žele da se obraćaju direktorki Petrović, pa su se obratili ministru Rasimu Ljajiću.

- Direktorka nije ispunila obećanje i ne nalazi za shodno da nas obavesti šta se dešava sa našim zahtevima za poboljšanje socijalno-ekonomskog statusa zaposlenih. Rok je bio 30. oktobar, ali ona se oglušila o dogovor. Zato smo zatražili da nam se obrati Ljajić, resorni ministar, i da nam objasni ima li mogućnosti da se naš status poboljša. Sve dok se to ne desi, mi nastavljamo sa blokadom logističkog centra - kaže Zoran Pavlović, predsednik Samostalnog sindikata.