Vesti
Društvo i ekonomija
PRVI SLUČAJ MORBILA U VOJVODINI Obolelo dete u Subotici, sumnja se da je zaražena i majka
16.11.2017. 20:00
Izvor: Blic
PRVI SLUČAJ MORBILA U VOJVODINI Obolelo dete u Subotici, sumnja se da je zaražena i majka
Prvi slučaj zaraze malim boginjama u Vojvodini registrovan je u Subotici, gde je obolelo dete staro 13 godina, a sumnja se da je zaražena i majka deteta.
To je rečeno danas u Pokrajinskoj vladi gde su pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i direktor Instituta za javno zdravslje Vojvodine Vladimir Petrović govorili o epidemološkoj siutaciji u pokrajini.
- Majka i dete su hospitalizovani, ali još nije potvrđeno da je i majka zaražena. Pored toga tu je i slučaj medicinske sestre koja radi u Beogradu, ali je sa teritorije Vojvodine. Ona je eksponirana profesionalno- rekao je Gojković.
On je rekao da je epidemiološka slika u Vojvodini daleko bolja od one u centralnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji. Gojković je rekao da je 93 odsto dece u Vojvodini vakcinisano protiv malih boginja i da fali još dva do tri odsto da situacija bude dobra.
- U septembru je broj vakcinisane dece bio ispod 70 odsto, ali u poslednjih par meseci roditelji više ne veruju društvenim mrežama, slušaju savete lekara i situacija se popravila- rekao je Gojković.
On je kazao da je sitauacija u četiri opštine, gde je najmanje vakcinisane dece, zabrinjavajuća.
- To su Sombor, Vrbas, Titel i Novi Sad. Samo u Novom Sadu i okolini nije vakcinisano 5.700 dece, od toga 4.700 u centralnom delu Novog Sada - rekao je Gojković.
On je kazao da je još u septembru formiran štab za prećenje situacije koji čine najbolji stručnjaci koji su u dnevnom kontaktu sa svim bolnicama u svim opštianama na teritoriji Vojvodine.
- Osnovni cilje da postignemo epidemiološki bedem, da uspešo lečimo i da nemamo smrtnih slučajeva, kao što se desilo 1993. godine - dodao je Gojković.
Pokrajinski sekretar je još jednom apelovao na roditelje da vakcinišu decu.
Direktor instituta Vladimir Petrović je kazao da će stanje u Vojvodini zavisiti i od mera koje se budu preduzele u Beogradu i Centralnoj Srbiji, jer se slučajevu oboljevanja prelivaju sa Kosova i iz Centralne Srbije.
- Trenutno je 93,3 odsto dece u Vojvodini potpuno vakcinisano, 1,6 odsto dece primilo je samo jednu dozu vakcine, a nijednu dozu oko pet odsto dece- rekao je Petrović i dodao da je to 12.800 nevakcinisane dece stare do 14 godina.