Vesti
Društvo i ekonomija
Zabrana zapošljavanja i u 2018. godini?
20.11.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Zabrana zapošljavanja i u 2018. godini?
Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, koja je na snazi već nekoliko godina, najverovatnije će biti produžena i na celu 2018. godinu.
Mada će od 1. januara biti povećane plate u javnoj upravi i brojnim državnim institucijama, restriktivne mere u oblasti zapošljavanja neće biti ukinute, piše Blic, pozivajući se na izvore u vladi Srbije.
Prema saznanjima tog lista, konačna odluka biće doneta krajem decembra.
Mera zabrane prijema u radni odnos u javnom sektoru uvedena je početkom 2014. godine i do sada je u dogovoru sa MMF-om više navrata produžavana. Poslednji put to je učinjeno kada su smanjene plate onima koji ih primaju iz državnog budžeta.
Ipak, to nije značilo i potpunu obustavu zapošljavanja u javnom sektoru, jer su novi kadrovi primani u radni odnos tamo gde se pojavila potreba za tim. Za to je, međutim, bilo potrebno dobro obrazloženje i odobrenje Vladine Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje, a u kojoj sede predstavnici ministarstava finansija i državne uprave i lokalne samouprave.
Premijerka Ana Brnabić nedavno je izjavila da u javnoj upravi još nisu dobro raspoređeni kadrovi, odnosno da negde postoji višak zaposlenih, a negde manjak.
"Uprkos zabrani, svuda gde treba mi možemo da zapošljavamo ljude to i radimo ako postoji potreba. Zahtevi se predaju komisiji i u skladu sa njihovim potrebama, obrazlaganjem, finansijskom situacijom i budžetom za plate, oni dobijaju dozvolu da zapošljavaju", rekla je premijerka.
Vlada je tako proteklih godina, prema njenim rečima, odobrila 4.000 novih zapošljavanja u zdravstvu, ali samo medicinskih radnika, pre svega, medicinskih sestara, tehničara i doktora. To je, međutim, bilo uslovljeno otpuštanjem kadrova u administraciji.
Takođe, odobren je i prijem u radni odnos za oko 100 ljudi u Poreskoj upravi, zbog borbe protiv sive ekonomije, piše Blic pozivajući se na izvore u vladi Srbije.