Vesti
Društvo i ekonomija
Dva ugovora Beograda s Kinezima za 450 miliona evra
27.11.2017. 20:00
Izvor: Beta
Dva ugovora Beograda s Kinezima za 450 miliona evra
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je danas u Budimpešti s dve kineske kompanije potpisao ugovore ukupne vrednosti 450 miliona evra.
Sporazum o zajedničkom sprovođenju projekta prerade i odlaganja otpadnih voda iz centralnog gradskog područja ima vrednost od 260 miliona evra, saopštila je gradska uprava.
Mali je tokom sastanka Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope potpisao i ugovor o projektu izgradnje "toplodalekovoda" Obrenovac-Novi Beograd u vrednosti 190 miliona evra.
Mali je rekao da su to "istorijski ugovori za grad Beograd, s obzirom na to da se na ove projekte čeka decenijama".
Kanalizacija sada se se izliva u Savu i Dunav, po čemu je Beograda "skoro jedini grad koji nema fabriku za prečišćavanje otpadnih voda, a zahvaljujući ovom ugovoru, njena izgradnja će početi u drugoj polovini sledeće godine", rekao je Mali.
Budući "toplodalekovod" će doneti velike uštede "Beogradskim elektranama", a gradiće se od druge polovine 2018. godine.
Voda koja se greje u Termo-elektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu će se koristiti za grejanje u Beogradu, čime će se godišnje uštedeti 40 miliona evra, a projekat će se se isplatiti u roku od pet godina, rekao je gradonačenik.
Potpisivanju ugovora su prisustvovali predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.