Vesti
Društvo i ekonomija
Sveštenik otpušten jer premalo naplaćuje?
06.12.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Sveštenik otpušten jer premalo naplaćuje?
Više od stotinu vernika jutros je ispred Hrama Svetog kneza Lazara u kragujevačkom naselju Beloševac zatražilo "da im se vrati" sveštenik Saša Ognjanović.
Sveštenika, "omiljenog u narodu", otpustio je episkop šumadijski Jovan, a vernici smatraju mu je učinjena nepravda posle više decenije služenja u toj parohiji.
Nezadovoljni odlukom vladike Jovana, vernici u Beloševcu su više puta protestovali u porti crkve a takođe su odlučili da ne ulaze u crkvu, da ne pozivaju sveštenike na pomene, slave i druge verske običaje.
Današnji protest ispred crkve je trajao dok je u njoj vladika Jovan sa sveštenstvom držao službu, a kada je izašao vernici su skandirali "Hoćemo Sašu" i dobacivali "Obrati se narodu, što bežiš od svog naroda".
Jedan od nezadovoljnih vernika, Miloš Milović, rekao je agenciji Beta da sveštenika pdržavaju "zbog ljudskosti, hrabrosti, njegovog ponašanja i poštenju prema nama".
Po izlasku iz crkve, vladika Jovan se ćutke, okružen pripadnicima obezbeđenja, uputio ka svom automobilu i napustio portu crkve bez obraćanja vernicima.
Na protestu je saopšteno da su se vernici pre nedelju dana odazvali pozivu vladike da razgovaraju o problemu ali da na sastanku nisu naišli na razumevanje za molbu da se sveštenik vrati u parohiju, već da su samo slušali optužbe na njegov račun.
Vernici su zatražili da se objave činjenice koje su obe strane iznele na tom sastanku, da bi mogao da se donese pravedan sud.
Vernici ne znaju za tačne razloge za otpust sveštenika i imaju za njega samo reči hvale. Oni tvrde da je unosio radost u njihove domove i nije imao "tarifu", već je svako davao prema mogućnostima.
Nezvanično se pominje da je u obrazloženju koje je svešteniku uručio episkop šumadijski Jovan navedeno da je otac Saša deset godina "umoljavan i opominjan da učini napor i pokaže i najmanji minimum znanja iz bogoslavlja, bogosluženja, pojanja i tipika", na šta se on oglušio.
"Čuli smo da mu je rečeno da ne zna da peva, ali nama ne treba zvezda Granda, nama treba sveštenik, da bude dobar i s blagoslovom da uđe u kuću", rekla je vernica Dragana Stojanović.
Vernici sumnjaju da je najveći "greh" otpuštenog paroha bio taj što je imao razumevanja za to da su neki ljudi izgubili posao i nemaju kao nekada, pa možda smeta zbog malih prinosa crkvi, više nego njegovo pevanje.
U očekivanju raspleta vernici u Beloševcu su odlučni da nastave proteste, a nezvanično planiraju okupljanje i ispred Saborne crkve u Kragujevcu.