Vesti
Društvo i ekonomija
Labris: Homofobičan sadržaj u udžbenicima
27.12.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Labris: Homofobičan sadržaj u udžbenicima
Udruženje Labris podnelo je pritužbe Poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog, kako navode, diskriminatornog sadržaja u udžbenicima.
U okviru kampanje "Sigurne škole za sve", Labris je podneo pritužbe protiv nadležnih institucija koje, kako se navodi, i pored upućene opšte preporuke još 2014. godine, nisu uklonile niti preispitale delove udžbenika koji na krajnje nenaučan i homofobičan način opisuju LGBT zajednicu.
Pritužbe su podnete protiv Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Zavode za udžbenike i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.
U saopštenju Labrisa se navodi da su dva udžbenika u kojima je 2014. godine mapiran diskriminatorni sadržaj u reprintu izmenjena, pa, dodaje se, ostaje nejasno zašto to nije učinjeno i sa preostalih šest udžbenika koji takođe sadrže homofobične delove.
"Koraci ka tolerantnom društvu koje neguje i ohrabruje različitosti među nama kreću još od prvih školskih dana. Zato je u najznačajnijem periodu psihosocijalnog razvoja od suštinskog značaja da svako dete ima svest o svim različitostima koje ga okružuje. Postojeće gradivo u velikoj meri pospešuje diskriminaciju i socijalnu distancu prema LGBT osobama, a vršnjačko nasilje zbog drugačije seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta se uopšte ne prepoznaje", saopštio je Labris.
LGBT zajednica, ističe se, i dalje spada u najugroženije kategorije našeg društva.
"Nasilje, uvredljiv govor i homofobični ispadi imaju svoje korene upravo u obrazovanju, odnosno nedostatku obrazovanja o LGBT zajednici koje proizvodi stereotipe i homofobiju", navodi se u saopštenju.