Vesti
Društvo i ekonomija
Krave i pse pune kokainom!?
03.01.2018. 20:00
Izvor: Mondo
Krave i pse pune kokainom!?
Srpski carinici sprečili su u 2017, između ostalog, i krijumčarenje 81.000 boksova cigareta, skoro tonu duvana, 22 tone nafte, 430 kilograma narkotika, više od 10 kilograma zlata, i drugu robu, ali i 839 ilegalnih migranata.
"Krijumčarenje cigareta je u porastu... Na ovoj vrsti robe može da se ostvari značajan profit na razlici u ceni, ukoliko tovar dospe do zapodnoevropskog tržišta, gde je cena paklice neuporedivo veća nego kod nas. U poslednjih dve godine zaplenili smo i 6,5 tona duvana, ali ta roba nije više kod krijumčara tako popularna, kao ranijih godina. Ipak, narko-bosovi i dalje pokušavaju da prokrijumčare velike količine narkotika, pa gotovo svake godine zaplenimo oko pola tone. Droga je i dalje najunosniji biznis", rekao je "Novostima" načelnik odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina Ivan Ribać.
Ove godine naši carinici otkrili su i zaplenili 4,5 miliona evra, koje su strani, ali i naši građani pokušali da prokrijumčare.
Najveća pojedinačna zaplena je bila na Preševu - tri i po miliona norveških kruna, što je oko 390.000 evra. Prema rečima Ribaća, primetno je da iz godine u godinu raste iznos zaplenjenih novčanica, za koje se sumnja da su potekle od narko-biznisa.
Nedavno je pripadnicima ove služba stigla operativna informacija da su krijumčari narkotika otkrili novi način prenosa droge, najčešće kokaina.
Za ljudske "mule" su gotovo svi čuli, ali je pre izvesnog perioda otkriven slučaj u Španiji, koja je uvezla 50 krava iz Brazila. Prodavac i kupac, prema pratećoj dokumentaciji, bili su lokalni stočari.
Hirurg ukrao heroin iz stomaka "mule"
Želudac ovih životinja bio je pun kokaina. Modus je bio takav da se krave uspavaju, a da im se onda ubaci narkotik. Brodovima su transportovane do luke u Španiji.
Putevi droge kroz Srbiju: Od bunkera do gaća
Brazil je poznat po izvozu stoke i mesa, pa to u prvi mah nije izazvalo veću pažnju. Ipak, uskoro je otkrivena cela prevara. Pored krava, za krijumčarenje najunosnije droge na svetu koriste se i vrhunski psi.
I njih kriminalci prvo uspavaju a onda im ubacuju drogu. U ovakvu vrstu "mula" narkobosovi transportuju od pola do kilogram kokaina.U pratećoj dokumentaciji obično se navodi da je reč o psima, koji idu na međunarodne izložbe.
Tako se krijumčarima čini da će lako da pređu granicu, piše list.
"Snalaze se na različite načine", rekao je Ribać prepričavajući iskustvo stranih kolega.
"Naše je, međutim, da ih uhvatimo. Zato naš dan traje, mogu slobodno da kažem, 25 sati. Nedavno je, recimo, uočeno da su podmetači za tanjire nešto veće težine nego obično. Utvrđeno je kasnije da su potapani u tečni kokain. To se radi i sa tepisima, tapiserijama... Ponekad se takvi paketi šalju sa fiktivne adrese iz neke južnoameričke zemlje na neku od fiktivnih adresa u Evropi.
Kao svojevrsne "mula" koristi se i voće i povrće.
Nedavno je u nekoliko španskih marketa prijavljen veliki broj reklamacija nasamarenih kupaca.ž
Žalili su se da su banane pokvarene i pune "nekog praha". Uskoro je otkriveno da je iz kore banana vađeno voće, pa su punjene kokainom, a potom lepljene da izgledaju kao prave.