Vesti
Društvo i ekonomija
IZBOR ZA DIREKTORA Upravni odbor Agencije za borbu protiv korupcije sutra razgovara sa tri kandidata
16.01.2018. 20:00
Izvor: Blic
IZBOR ZA DIREKTORA Upravni odbor Agencije za borbu protiv korupcije sutra razgovara sa tri kandidata
Upravni Odbor Agencije za borbu protiv korupcije sutra će razgovarati sa tri kandidata koji su ušli u uži krug za izbor novog direktora, saopšteno je za Insajder u Agenciji, ali nisu želeli da saopšte ko su ti kandidati o kojima će biti diskutovano.
Izborom direktora Agencije biće završen treći javni konkurs za izbor direktora Agencije za godinu dana.
Podsetimo, Agencija je bez čelne osobe od 13. novembra prošle godine kada je direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Majda Kršikapa podnela neopozivu ostavku na tu funkciju.
Kako je ranije rečeno Insajderu u Agenciji, niko nije želeo da komentariše razloge za ostavku dosadašnje direktorke. Nakon podnošenja ostavke Kršikapa nije davala zvanične izjave za medije.
Ostavka Kršikape bez obrazloženja, treći konkurs za godinu dana
Majda Kršikapa je nekadašnja sekretarka Visokog saveta sudstva Majda, a za direktorku Agencije za borbu protiv korupcije izabrana je 6. septembra. Kršikapa je izabrana jednoglasno, a prethodno je radila u Vrhovnom sudu Srbije, Vrhovnom kasacionom sudu, kao i u Visokom savetu sudstva.
Pre toga Agencija nije imala direktora devet meseci, od decembra 2016. godine, kada je ostavku na tu funkciju podnela Tatjana Babić posle imenovanja za sudiju Ustavnog suda.
Inače, Agencija, nakon odlaska Tatjane Babić, iz dva puta nije izabrala novog direktora. Na prvom konkursu Odbor Agencije nije izabrao direktora jer nijedan od kandidata nije dobio potrebnu većinu glasova.
Tada je na konkurs za izbor direktora Agencije bilo podneto ukupno 13 prijava, a jedna prijava je odbačena, jer uz nju nisu dostavljeni dokazi o ispunjenju propisanih uslova za izbor. Bilo je pozvano 12 kandidata, a obavljen je razgovor sa njih devetoro.
Na sednici 8. februara nakon završene rasprave glasalo se o kandidatima i nijedan nije dobio potrebnu većinu glasova, pa je odbor doneo odluku o raspisivanju novog konkursa. Odbor ni u drugom pokušaju nije uspeo da izabere direktora jer je članovima Odbora u međuvremenu istekao mandat.
Posle izbora četiri nova člana Odbora agencije za borbu protiv korupcije u Skupštini Srbije, konstitutivna sednica tog tela održana je 23. avgusta kada je nastavljan rad na izboru direktora formiranjem tročlane Konkursne komisije koja je obavila razgovor sa svim kandidatima koji su ispunili osnovne uslove konkursa, odnosno sa njih 18 od prijavljenog 21 kandidata.