Vesti
Društvo i ekonomija
Ružić i Štrahe se dogovorili
12.02.2018. 20:00
Izvor: Blic
Ružić i Štrahe se dogovorili
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i vicekancelar Austrije i ministar za državnu upravu i sport Hajnc Kristijan Štrahe dogovorili su danas saradnju dva ministarstva i akademija za stručno usavršavanje službenika.
Saradnja Austrijske federalne akademije i Nacionalne akademije Srbije uključila bi posetu austrijskih predavača Srbiji i upućivanje srpskih državnih službenika u Austriju na posebno osmišljene kurseve, saopšteno je iz Ružićevog kabineta.

Tokom sastanka Ružić i Štrahe su istakli da je uprava "kičma" jedne države i preduslov za funkcionisanje i razvoj pravne države.

Dogovoreno je da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pripremi predloge memoranduma i sporazuma o saradnji na unapređenju rada javne uprave i uskoro ih pošalje diplomatskim putem na razmatranje.

Štrahe je istakao da je prijateljstvo Austrije sa Srbijom za njega lično važno i da će nastojati da pomogne Srbiji u njenim ambicioznim ciljevima, posebno imajući u vidu broj Srba koji živi u Austriji.
Kako je rekao, "jezik je jedina stvar koja nas razlikuje, a kada se i to prevaziđe, barijera između naših naroda nema".

On je dodao da Austrija pruža snažnu podršku Srbiji na putu za punopravno članstvo u Evropskoj uniji i da se nada da će Srbija sve svoje obaveze završiti do 2025.godine.

"Važno je da se Austrija prema Srbiji na tom putu odnosi sa poštovanjem i radi u partnerstvu", poručio je austrijski vicekancelar, saopšteno je iz Ružićevog kabineta.