Vesti
Društvo i ekonomija
Haško tužilaštvo: Odbaciti Mladićev zahtev za lečenje u Srbiji
21.02.2018. 20:00
Izvor: Beta
Haško tužilaštvo: Odbaciti Mladićev zahtev za lečenje u Srbiji
Tužilaštvo međunarodnog suda u Hagu usprotivilo se danas zahtevu odbrane da general Ratko Mladić, nepravosnažno osuđen za genocid u BiH, bude pušten na privremenu slobodu radi lečenja u Srbiji.
Tužioci su tražili da žalbeno veče sudskog Mehanizma u Hagu, pravnog naslednika Haškog tribunala, odbaci taj zahtev Mladićevih branilaca kao neosnovan.
Po tužilaštvu, Mladić nije dokazao da bi se, ako bi bio pušten na lečenje u Srbiji, vratio u haški pritvor po okončanju tog lečenja.
"Takođe, Mladić nije dokazao da postoje 'posebne okolnosti' u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem koje bi opravale puštanje na privremenu slobodu posle izricanja presude. Mladić je propustio čak i da konkretno navede koju terapiju on zahteva, a nije ni argumentovao da primerena nega nije dostupna u Holandiji", naveli su tužioci.
Hitan zahtev Mladićeve odbrane da on bude pušten u Srbiju na lečenje podnet je početkom februara kao poverljiv dokument.
Tužilaštvo u današnjem odgovoru tvrdi da se rizik od Mladićevog bekstva povećao pošto mu je u novembru izrečena doživotna zatvorska kazna.
"Tvrdnja Mladićeve odbrane da garancije koje je dala Vlada Srbije 'poništavaju' rizik od bekstva je nedokazana... Mladić traži da bude pušten u istu državu u kojoj je mogao da 16 godina živi kao begunac", naveli su tužioci, aludirajući na činjenicu da je Haški tribunal optužio Mladića 1995, a da je on u Srbiji bio uhapšen 2011.
Tužilaštvo je odbacilo i argument odbrane da Mladiću zdravstveno stanje ne dozvoljava bekstvo, isto kao što je i bivšem lideru Srba u Hrvatskoj Goranu Hadžiću.
Zastupnici optužbe podsećaju da je Hadžić bio pušten na privremenu slobodu pošto je utvrđeno da je oboleo od raka u završnoj fazi, što nije slučaj s Mladićem.
Navodu iz zahteva odbrane da se Mladićevo zdravlje pogoršalo toliko da lečenje ne može biti nastavljeno u pritvoru, tužioci su suprotstavili "brojne i konzistentne izveštaje nezavisnih specijalista", kao i lekara iz pritvora koji Mladića leče godinama.
"Nijedan medicinski izveštaj koji je podnela Mladićeva odbrana ne preporučuje da on bude pušten u Srbiju iz medicinskih razloga", tvrdi tužilaštvo.
Optužbe Mladićeve odbrane da je on neadekvatno lečen u pritvoru, tužioci su, takođe, odbacili pozivajući se na izveštaje nezavisnih specijalista i pritvorskih lekara.
Tužilaštvo je naznačilo i da su i raspravno i žalbeno veće Haškog tribunala već odbacili iste argumente koje je odbrana izložila zahtevajući da Mladić bude pušten u Rusiju na lečenje.
General Mladić (75) preživao je tri moždana udara pre nego što se našao u haškom pritvoru. On se 2013. u sudnici zahvalio lekarima iz pritvora i bolnica u Hagu što su mu spasili život.
Odbrana je nedavno tražila da prvostepena presuda bude poništena zbog toga što, kako tvrdi, Mladić zbog demencije i moždanih oštećenja nije bio u stanju da učestvuje u procesu.
Tribunal je ranije utvrdio da je Mladić, uprkos oboljenjima, sposoban da mu bude suđeno.
Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića, Tribunal je 22. novembra 2017. osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.
Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.
Odbrana je najavila da će na tu prvostepenu presudu uložiti žalbu, a i tužilaštvo razmatra tu mogućnost.
Rok za najavu žalbi ističe 22. marta.