Vesti
Društvo i ekonomija
Nikada nije uspela da ostane trudna
27.02.2018. 20:00
Izvor: Blic
Nikada nije uspela da ostane trudna
- Portal Opionato je nastao sa željom da bude siguran i brižan glas, vrhunski stručnjak kakvog bih volela da sam imala dok sam vodila borbu za potomstvom. Što više znamo o tuđim pričama, stvaraćemo veću zajednicu profesionlne nege, brige i podrške. I beba! - priča Maja Zečević, koja živi i radi u San Francisku, a koja je pokrenula ovaj sajt, kao svojevrsnu vrstu pomoći parovima na putu da postanu roditelji, uz pomoć medicine. Ovo je njena priča, životna u kojoj su se preplele nada i velika želja za detetom, a čiji je epilog onlajn servis za savete, velika potreba i potpora onima koji su u ličnoj borbi za potomstvom.
- Moja priča o plodnosti je počela kada sam bila u kasnim dvadesetim. Osetila sam da nešto nije u redu kada sam počela da krvarim između ciklusa i da imam duge i bolne mentruacije. S obzirom na moje godine i nisku telesnu težinu, moj doktor je preporučio da sačekamo i vidimo kako će se situacija razvijati. Pomislila sam "ja najbolje poznajem svoje telo". Na moje insistiranje, urađen mi je ultrazvuk kojim je otkriven fibroid materice veličine jabuke. Ubrzo nakon toga, fibroid je odstranjen operacijom, ali je moj oporavak tekao sporo. Na sve to, operacijom je otkrivena i endometrioza na mom levom jajniku - priča Maja.

"Shvatila sam da mi je porodica koju još nisam stvorila nešto što najvažnije"

Hirurg joj je objasnio da bi bilo koji budući porođaj morao da se obavi carskim rezom, zbog mogućnosti rupture materice ukoliko bi pokušala da se prirodno porodi. Posavetovao je i da proba što pre da ostane trudna. Iako je tada bila udata, to je bilo lakše reći nego učiniti. Njena karijera je bila u zaletu, ali se njen brak raspadao i ubrzo se završio razvodom. - Tek sam se preselila u Njujork dobivši prestižnu poziciju urednice časopisa The Lancet — jednog od najboljih medicinskih časopisa u svetu. Ova nova uloga je bila potvrda prethodnih 10 godina rada koje sam posvetila naučnom istraživanju raka posle doktorata. Takođe mi je omogućila pristup najvećim ekspertima i globalnim liderima iz oblasti biomedicinskih istraživanja, zdravstvene nege, zdravstvene politike i filantropije. Moj život će se uskoro uskoro promeniti iz četiri različita, ali povezana razloga. Prvo, mom ocu se vratio rak prostate. Insistirala sam da dođe da živi kod mene u Njujork dok nije izgubio bitku dve godine kasnije. To je bio vrlo težak period za mene, emotivno i fizički. Tada sam shvatila da je porodica — ona koju još uvek nisam stvorila — nešto što mi je najvažnije.Desila se ljubav i seoba iz Njujorka u San Francisko

Zatim je morala da ima drugu operaciju kojom joj je odstranjen još jedan fibroid materice. Na sve to, dijagnostikovana joj je autoimuna bolest, Hašimoto tireoiditis, čiji je dobro poznat simptom neplodnost. A onda i ljubav! Konačni događaj jeste da se zaljubila u čoveka koji je Maju ubedio da sa njim pođe u San Francisko.

- Po prvi put u životu, imala sam želju da stvorim porodicu i konačno sam našla pravog partnera za to. Sve kockice su se sklapale. Ali kada sam došla u Kaliforniju, ubrzo sam shvatila da sa 43 godine nisam bila više mlada — u smislu reproduktivne starosti. Mislila sam da sam medicinski pismena, ali bila sam zapanjena kada sam shvatila da reproduktivna tehnologija ne može da prevaziđe biologiju na način na koji sam se nadala. Moj reproduktivni endokrinolog, lider u tom polju, mi je rekao da je zbog mojih godina, šansa da ostanem trudna u svakom ciklusu veštačke oplodnje samo pet odsto. Onda me je sačekao još jedan šok — svaki ciklus in vitro oplodnje košta okvirno 15.000 dolara! Čak i sa visokom cenom i malom šansom za uspeh, prošla sam kroz četiri in vitro ciklusa oplodnje tokom dve godine da bih na kraju izgubila nadu da ću imati biološko dete.Za klinike za VTO najvažniji procenat uspešnosti oplodnje

Istovremeno Maja se osećala nemoćno, anksiozno, tužno, neizvesno i puno nade. Čak i uz ljubav i podršku partnera i najbolju medicinsku negu, i dalje je osećala da može i da bi trebalo da uradi nešto više kako bi povećala i maksimizovala svoje šanse za dobijanje bebe. Pokušala je sa akupunkturom, masažama za plodnost, bezglutenskim dijetama i antioksidansima kupljenim bez recepta.

- Takođe sam pokušala da dobijem i drugo mišljenje, pogrešno pretpostavljajući da će to biti lako s obzirom na to da u Silikonskoj Dolini ima nekoliko vrhunskih klinika za plodnost. Ali ubrzo sam počela da sumnjam zašto su moji termini bivali odlagani i na kraju otkazivani. Moje godine i prethodni neuspesi sa veštačkom oplodnjom su značili da imam male šanse za uspeh. Pogurala bih stopu uspešnosti ovih klinika u pogrešnom pravcu. Bila mi je uskraćena medicinska nega zato da bi klinike održale svoje stope uspešnosti i ostale konkurentne na tržištu. Ovo nije bilofer i etički i razbesnelo me je - ispričala je.

Da stvari budu još gore, u isto vreme je saznala da je nosilac premutacije sindroma fragilnog X hromozoma. Pored ostalih problema, ovaj sindrom podstiče preuranjeno otkazivanje jajnika i može rezultirati rađanjem deteta sa autizmom i/ili mentalnim nedostacima.

- Pitala sam se zašto ja za to saznajem tek sa 43 godine? Veoma je lako uraditi genetsko testiranje za ovaj sindrom. Naravno, da sam ranije u životu imala ovu genetsku informaciju o sebi, imala bih priliku da odreagujem kada su šanse da dobijem bebu prirodnim putem ili veštačkom oplodnjom bile veće. Ne mogu da vratim vreme, ali mogu da pomognem drugima da izbegnu ove male, ali tragične previde.