Vesti
Društvo i ekonomija
I u Vranju proglašena epidemija malih boginja
02.03.2018. 20:00
Izvor: B92
I u Vranju proglašena epidemija malih boginja
Vranje je poslednja opština u Pčinjskom okrugu u kojoj je u četvrtak, 1. marta, proglašena epidemija malih boginja.
Do sada je registrovano 16 obolelih dok se još 17 slučajeva vode kao sumnjivi, izjavio je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju Slađan Stanković.
Stanković je agenciji Beta rekao je da je Vranje peta opština u Pčinjskom okrugu u kojoj je proglašena epidemija malih boginja, s obzirom da je epidemija ranije proglašena u Bujanovcu, Surdulici, Preševu i Vladičinom Hanu.
"Epidemija malih boginja proglašena je ranije u Surdulici, gde ima i najviše obolelih – 127, dok se još tridesetak slučajeva vodi kao sumnjivo. U Vladičinom Hanu imamo 18 obolelih i još desetak sumnjivih slučajeva, u Bujanovcu je registrovano 21 obolelih i u Preševu ima devet obolelih", kazao je Stanković.
Prema njegovim rečima, u opštini Bosilegrad se pojavio jedan slučaj za koga se sumnja na male boginje, dok je Trgovište jedina opština u Pčinjskom okrugu u kojoj do sada nije prijavljen slučaj malih boginja.
"Među obolelima od malih boginja uglavnom su odrasli između 30 i 40 godina starosti, ima i dece ali u manjem broju. Najveći broj obolelih je na kućnom lečenju dok je manji broj obolelih smešten na infektivnom i dečjem odeljenju Zdravstvenog centra Vranje i na dečjem odeljenju u Surdulici", rekao je Stanković.