Vesti
Društvo i ekonomija
Vozače na Kosovu čeka neobična novina
05.03.2018. 20:00
Izvor: Blic
Vozače na Kosovu čeka neobična novina
vozačka dozvola u MOBILNOM TELEFONU
Vozači na Kosovu dobili su mogućnost da među prvima isprobaju mobilnu vozačku dozvolu. Reč je o aplikaciji koja će moći da se instalira u Androidima. Policija će tako moći da identifikuje vozače ukoliko iz nekog razloga nisu poneli svoju vozačku dozvolu.

Aplikacija će biti dostupna nakon probnog rada, a moći će da je koriste i građani Severnog Kosova. U pitanju je čitač vozačkih dozvola koji funkcioniše slično kao čitač ličnih karata i radi po istom principu. Aplikacija generiše bar kod koji se može očitati drugim pametnim uređajem i tako pristupiti podacima iz dokumenta.
Aplikacija "RKSmobileID" je trenutno dostupna samo na engleskom jeziku, a na dva službena jezika na Kosovu biće dostupna nakon probnog perioda.

Projekat „Mobilna vozačka dozvola“ pokrenulo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova preko Agencije za Civilnu registraciju, uz podršku nemačke kompanije „Veridos“.

Aplikacija za mobilne vozačke dozvole je potpuna novina za nas i malo ko u Srbiji je uopšte upoznat sa njom.

Jovan Šikanja, stručnjak za onlajn bezbednost, kaže za "Blic" da je reč o dobroj stvari, ali da se za sve što se digitalizuje, uvek može postaviti pitanje bezbednosti.

- Mislim da ne bi trebalo da bude problema, kada govorimo o bezbednosti i zaštiti identiteta korisnika aplikacije, odnosno vozača. Jer, ni plastične vozačke nisu zaštićene od zloupotreba. Reč je o još jednom obliku digitalnog dokumenta - kaže Šikanja.
Profesor na Saobraćajnom fakultetu Milan Vujanić zalaže se da svaki građanin ima sve lična podatke na jednom digitalnom dokumentu.

- Svako treba da ima svoj JMBG uz pomoć kojeg će saobraćajni policajac, moći da uđe u njegovu bazu podataka i vidi da li ima vozačku dozvolu, da li mu je važeća saobraćajna dozvola. Prosto, to je budućnost. Šta će nam toliko dokumenata: vozačka, saobraćajna, zdravstvena, „bus-plus“ kartica... I u zapadnom svetu sve podatke drže pod jednim brojem. Naravno, pristup toj bazi podataka mora biti restriktivan, dozvoljen jedino MUP-u i sudu - ističe za "Blic" Milan Vujanić.

Građani neće biti u obavezi da imaju ovu aplikaciju, a iz MUP Kosova najavili su da će i građani na Severu Kosova moći da koriste ovu aplikaciju.

Zašto baš Kosovo dobija aplikaciju?

U pitanju je pilot-studija, a prema objašnjenju kompanije „Veridos“, na Kosovu su pronašli tim koji može da predstavi mobilne vozačke dozvole. Kažu da su ponosni što mogu to da realizuju, a prema njihovom mišljenju, ova aplikacija je veoma bitna jer se svet inače seli u mobilne aplikacije.