Vesti
Društvo i ekonomija
OLUJNI UDARI KOŠAVE Duva jačinom od čak 100 kilometara na sat, evo kada će konačno prestati
06.03.2018. 20:00
Izvor: Blic
OLUJNI UDARI KOŠAVE Duva jačinom od čak 100 kilometara na sat, evo kada će konačno prestati
Južni Banat danas je na meti olujnog vetra, a samo u Vršcu je duvao jačinom od neverovatnih 100 kilometara na sat, kaže meteorolog Nedeljko Todorović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Objašnjava da kada vetar duva preko 17 metara u sekundi smatra se da je olujne jačine, a danas je u Vršcu zabeleženo da je duvao čak 28 metara u sekundi ili 100 kilometara na sat.
Jaka košava, međutim, danas duva i u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Gradištu. U Beogradu, izmerena jačina vetra je 16 metara u sekundi, odnosno duva jačinom od 55 kilometara na sat.
- U Vršcu i u ostalim gradovima, koji se smatraju košavskim područjem, normalan je jak vetar i ljudi su već naviknuti na to. Tokom noći očekuje se potpuno slabljenje vetra i sutra ujutru on neće duvati - kaže Todorović.
Jači udari vetra u Južnom Banatu i Pomoravlju, pored otežanih uslova za vožnju, donose i moguću poledicu na kolovozu, upozorio je jutros Auto-moto savez Srbije.
Usled porasta temperature, pojačanog južnog i jugoistočnog vetra i kiše, dolazi do topljenja snega u nižim, ali i u višim planinskim predelima. Zato se savetuje oprezna vožnja.
Očekuje se da će danas temperatura ići do 15 stepeni, a najhladnije će biti u Timočkoj Krajni, svega 2 stepena Celzijusa.
- U sredu se očekuje toplije vreme, bez vetra i temperaturom do 17 stepeni Celzijusa i prestanak padavina. U četvrtak će doći do manjeg pada temperature, za oko pet stepeni i biće umereno oblačno - prognozira Todorović.