Vesti
Društvo i ekonomija
Brnabić: Postoje tri mere za podsticanje rađanja, rast plata i penzija realan ove godine
19.03.2018. 20:00
Izvor: Blic
Brnabić: Postoje tri mere za podsticanje rađanja, rast plata i penzija realan ove godine
- Imamo odlične pokazatelje i rast plata i penzija je apsolutno realan ove godine - izjavila je sinoć premijerka Srbije Ana Brnabić za RTS.
Brnabić očekuje da rast BDP-a bude 3,5 odsto i navodi da su veći privredni rast, povećanje plata i penzija ciljevi i novog programa "čuvarkuća", koji se predviđa sa MMF-om. Ona je dodala da će naredni sastanak delegacije Srbije s MMF-om biti održan od 20. do 22. aprilu Vašingtonu.
- Tamo će biti ministar finansija Dušan Vujović i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. Onda će oni posetiti Beograd sredinom maja, kada treba da finalizujemo taj dogvoor, da bi u julu išli na odbor MMF i nadam se potpisali ovaj aranžman - rekla je Brnabić.
Na pitanje na koliko bi potpisali aranžman, ona je rekla da se razmišlja da li na dve ili tri godine.
- Ja sam pre za aranžman na tri godine, ali to ćemo dogovoriti sredinom maja - rekla je Brnabić.
Ona je dodala da bi novi aranžman "čuvarkuća" podrazumevao uglavom savete, a manje kontrolu.
- Dobro je da imamo tu vrstu nekog kontrolnog meganizma, koji daje dosta dobar pravac i razmišljanja investitorima - rekla je Brnabić.
Brnabić je naglasila da su dogovoreni glavni ciljevi novog programa "čuvarkuće" - prvi je veći privredni rast, a drugi veće plate i veća primanja za građane Srbije. Ističe da je realno da dođe do rasta plata i penzija ove godine, jer su, kaže, pokazatelji odlični.
- Mislim da je apsolutno realan rast ove godine. Mi u ovom trenutku imamo odlične pokazatelje i BDP od 4, 2 odsto u januaru. Ja sad očekujem podatke za februar, pored toga imamo suficit u budžetu, javni dug i dalje pada, sada nešto malo više od 57 odsto - rekla je ona.
Dodala je da očekuje i uplatu za koncesiju za Aerodrom "Nikola Tesla".
- Očekujem dosta povoljnu sliku BDP-a, stanogradnju za bezbednosne sturkture, gde imamo dosta dobar pomak. Nadam se da će se postići rast koji je planiran od 3,5 odsto, ako bude više - tim bolje, ali cilj je da u budućnosti bude četiri odsto i viši - rekla je Brnabić.
Ističe da sa optimizmom gleda na narednu nedelju.
- Ispred nas je važna nedelja. Dvadesetog marta otvara se prva digitalna farma u regionu, Srbija će u tome biti lider, potpisivanje sa koncesionarom za aerodrom i početak rešavanja pitanja za Agrokor - navela je Brnabić.
"Tri mere za podsticanje rađanja"
Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da mere za podsticanje rađanja podrazumevaju tri stvari: finansijsku podršku, projekat e-beba kojim se uklanjaju administrativne prepreke za roditelje, i usklađivanje rada i roditeljstva.
- Takođe će biti ustanovljena nagrada za kompanije koje najbolje usklađuju rad i roditeljstvo - najavila je Brnabić gostujući u Dnevniku RTS-a.
Brnabić smatra da je jucerašnje obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića o populacionoj politici i merama za podsticanje radanja bilo najznačajnije do sada.
- To je tema od nacionalnog značaja. Drago mi je što je na nju predsednik skrenuo pažnju. Vlada je u petak usvojila Strategiju za podsticanje rađanja, a sada radimo na akcionom planu - navela je Brnabić.
Akcionim planom su, kako je navela, predviđene tri važne stvari:
- Prvo je finansijska podrška i to je predsednik predstavio juče. Druga stvar je - e beba "Beba dobrodošla na svet", kojom će biti otklonjenje sve administrativne prepreke za roditelje novorođene dece, gde je to moguće - navela je premijerka precizirajući da to treba da zaživi u svim porodilištima do kraja setembra.
Treća stvar je, kako je navela, usklađivanje rada i roditeljstva. Ona je primetila da je naš Zakon o radu jako dobar i u tome je dosta liberalan, ali da se u praksi ne primenjuje.
- Drago mi je što je apel predsednika bio usmeren i na kompanije - kako da se odnose prema ženama koje su na trudničkom ili porodiljskom bolovanju. Važno je da smo razgovarali sa Privrednom komorom Srbije i SANU, da ustanovimo nagradu za kompaniju koja najbolje usklađuje rad i roditeljstvo, kako bismo drugima pokazali primere kako se to radi - rekla je Brnabićeva.
Upitana zašto nije prisustvovala jučerašnjoj konferenciji predsednika, premijerka je rekla da za tim nije bilo potrebe i da je bilo važno da se predsednik obrati javnosti.
- Bilo je jako važno da se predsednik obrati jer to nije političko pitanje, već od nacionalnog znacaja - istakla je premijerka i podsetila da je Vučić dok je bio premijer formirao Nacionalni savet koji na njegovu inicijativu i dalje funkcioniše u vladi.
Brnabićeva je ocenila i da je pitanje demografske politike ono pitanje pitanje kojim i treba da se bavi predsednik i da daje tempo tom procesu.