Vesti
Društvo i ekonomija
Đorđević: Srbija radi na usklađivanju zakonodavstva
24.04.2018. 20:00
Izvor: Beta
Đorđević: Srbija radi na usklađivanju zakonodavstva
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da Srbija aktivno radi na usklađivanju nacionalnog zakonodavstva koje se odnosi na slobodu kretanja radnika sa pravnim tekovinama EU i utvrđivanju pravog načina za tranzicioni period koji je uslov za nove države članice.
Na konferenciji pod nazivom "Austrijska iskustva u vezi sa Uredbom 883 EU i Poglavlje 2 (sloboda kretanja radne snage u EU) u procesu pridruživanja Republike Srbije Evropskoj uniji", Đorđević je kazao da će iskustvo Austrije, sa kojom Srbija ima odličnu saradnju i kvalitetne partnerske odnose, biti od izuzetnog značaja i pomoći da se trenutni okvir politika u oblasti slobode kretanja radnika približi standardima EU.
"Srbija brine o zaštiti svojih državljana koji rade u inostranstvu, ali i građanima iz inostranstva koji su na privremenom radu u našoj zemlji", kazao je Đorđević, a saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Naveo je da Srbija primenjuje 28 Sporazuma o socijalnom osiguranju, da je u procesu i postupak ratifikacije Sporazuma o socijalnom osiguranju sa Rusijom, kao i da su potpisana tri bilateralna sporazuma u oblasti zapošljavanja sa Belorusijom, Bosnom i Hercegovinom i Slovenijom.
Dodao je da je Ministarstvo za rad potpisalo dva memoranduma o saradnji sa Slovačkom i Mađarskom i da su u toku pregovori sa Rusijom, Državom Katar, kao i da je u planu početak pregovora sa Maltom.
Đorđević je zahvalio prethodnom ambasadoru Austrije Johanesu Ajgneru na zalaganju i pruženoj podršci Srbiji na njenom evropskom putu u nadi da će se ta saradnja i podrška nastaviti i u budućnosti sa novopostavljenim ambasadorom Nikolasom Luterotijem.