Vesti
Društvo i ekonomija
Ministar besan što "Srbija uvozi" GEJ SLIKOVNICE IZ HRVATSKE: "Nije u redu da Roko ima dve mame, a Ana dvojicu tata"
04.05.2018. 20:00
Izvor: Blic
Ministar besan što "Srbija uvozi" GEJ SLIKOVNICE IZ HRVATSKE: "Nije u redu da Roko ima dve mame, a Ana dvojicu tata"
Oštra reakcija ministra u Vladi Srbije Nenada Popovića na prvu gej slikovnicu u regionu, koja je nedavno promovisana u Beogradu, izazvala je buru na društvenim mrežama. Popović je na Tviteru napisao da "uvoz te slikovnice iz Hrvatske pod hitno treba zaustaviti!"
- U trenutku kada se kao država borimo na sve načine da podržimo rađanje, iz Hrvatske nam uvoze gej slikovnice! To pod hitno treba zaustaviti! Moramo da stanemo na put onima koji žele da nas ubede da je u redu da "Roko ima dve mame, a Ana dvojicu tata" - napisao je Popović na svom Tviter nalogu.
On je naknadno pojasnio da je "izneo stav kao roditelj i građanin Srbije kojem su na prvom mestu tradicionalne vrednosti, te da nikako nije pozivao na nasilje".

Vređali su mene i moju majku
- Ne želim da naša deca čitaju i rastu uz priče sa dve mame ili dvojicom tata. Umesto bilo kakvih argumenata za ili protiv tog stava, dobio sam najdirektnije pretnje i vređanje mene i moje majke i to od onih koji se navodno najviše zalažu za slobodu mišljenja i široku toleranciju u društvu - rekao je Popović juče.
Ovakva homofobična reakcija srpskog ministra na Tviteru, inače zaduženog za inovacije, usledila je nakon što je "Blic" nedavno pisao o slikovnici koja je promovisana u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Radi se o knjizi za decu predškolskog uzrasta o istopolnim roditeljima, čija srpska verzija još ne postoji.
U Hrvatskoj se štampa u ograničenom broju, može je naručiti ko želi, a njenu onlajn formu (na hrvatskom jeziku) besplatno mogu videti svi u regionu. Njen autor je najavio da je u planu i njeno izdanje na srpskom, što je "Blic" i objavio.
"Oduzeti nagradu Brnabić ako ne reaguje"
U međuvremenu se na tu temu oglasio Gej lezbejski info-centar, koji, kako je navedeno u saopštenju, smatra da je "sramotno da jedan ministar u Vladi Ane Brnabić piše tako nešto", te da očekuju njenu rekaciju.
Ta organizacija saopštila da je po hitnom postupku podnela pritužbu protiv ministra Nenada Popovića zbog tvita kojim preti i diskriminiše LGBT populaciju.
To udruženje zahteva javno izvinjenje ministra Popovića zbog ovakvih zapaljivih izjava "u kojima poziva na hitno zaustavljanje i stajanje na put". Kako su naveli, ovakvim izjavama ministar doprinosi povećanju homofobije u društvu i nasilja nad LGBT osobama.
"Istopolne porodice nisu realnost samo na zapadu i Hrvatskoj, već i u Srbiji. Lezbejke se u Srbiji ostvaruju kao majke, ili tako što imaju decu iz prethodnih brakova ili uz pomoć banki sperme kojih ima na zapadu. Gej muškarcima je teže da se ostvare kao očevi, te mahom decu imaju iz prethodnih brakova ili imaju decu sa lezbejkama putem veštačke oplodnje. Moramo shvatiti da društvo ide napred, koliko god tzv. ministar za inovacije i tehnološki razvoj pokušava da Srbiju drži u 19. veku. Želja LGBT osoba da se ostvare kao roditelji ne može da ugasi ni ministar Popović, niti Vlada Republike Srbije niti ovo društvo", ističe u saopštenju Gej lezbejski info centar.
Brnabić: Reagovaću, hladne glave
Kako saznajemo, njegov tvit još juče ujutru je videla premijerka, ali nije poznato da li su o tome razgovarali. Kako nam je rečeno u njenom kabinetu, ona je ceo dan na sastancima.
- Reagovaće sutra hladne glave - rekli su juče za "Blic" u kabinetu premijerke.
Šta piše u gej slikovnici?
Ovu knjigu za decu čine priče Roka i Ane, četvorogodišnjaka koji idu u vrtić, putuju sa porodicom... Jedino po čemu se razlikuju je to što Ana ima dvojicu tata, a Roko dve mame. Tako je svakodnevica Roka, koji živi sa mamom Lucijom i mamom Ines, kao i Ane, koja ima tatu Tomislava i tatu Darka, predstavljena na po desetak strana.
Kako se navodi u slikovnici, ove dve porodice nekome umeju biti neobične. Ali, "Roku to ne smeta jer obe mame vole da peku palačinke s bananama koje on obožava", a "Ani to nikada nije smetalo jer ima dvostruko više ramena za nošenje kad se umori od hodanja".
Takođe, oba junaka primećuju da puno dece u vrtiću ima mamu i tatu, dok oni imaju "duginu obitelj", mada još ne razumeju zašto.