Vesti
Društvo i ekonomija
Predstavljeno novih 46 kandidata za članove SANU
12.06.2018. 20:00
Izvor: Blic
Predstavljeno novih 46 kandidata za članove SANU
Na Izbornoj skupštini Srpske akademije nauka i umetnosti 8. novembra biće razmatrano 26 kandidatura za dopisne članove Akademije i 18 za redovne, saopšteno je na konferenciji za novinare.
Potpredsednik SANU akademik Zoran Popović, koji je predstavio konačnu listu kandidata za izbor redovnih i dopisnih članova SANU, koja se dostavlja Izbornoj skupštini, naveo je da Akademija sada ima 133 člana i da ukoliko do novembra ne izgubi nijednog i 8. novembra bude izabrano svih 26 kandidata, imaće 159 članova, što je jedan manje od "numerus clauses" koji su uveli prošlogodišnjom izmenom Statuta.
Popović je skrenuo pažnju da je Srbija poslednja u regionu po broju akademika prema broju stanovnika.
Naveo je da, kada je SANU imala 142 člana po završetku prethodne Izborne skupštine, u proseku bilo je 1,9 akademika na 100.000 stanovnika, dok je u Makedoniji 2,2, u Hrvatskoj 4,9, u Sloveniji 5,1, a u Crnoj Gori 7.
Kandidat za dopisnog člana Odeljenja za matematiku, fiziku i geonauke sa dvotrećinskom podrškom je Željko Šljivančanin, kandidati za dopisne članove Odeljenja jezika i književnosti sa većinom glasova su Jovan Delić, Zoran Paunović, Ljubinko Radenković, Mihajlo Pantić.
Sa dvotrećinskom podrškom na Izbornu skupštinu za dopisnog člana Odeljenja hemijskih i bioloških nauka ide Tanja Ćirković Veličković, a sa većinom glasova Aleksa Obradović, Marjan Niketić i Pavle Pavlović.
Kandidati za Odeljenje društvenih nauka sa dvotrećinskom podrškom su Alpar Lošonc i Pavle Petrović, a sa većinom glasova Slobodan Antonić, Milena Dragićević Šešić i Mirjana Rašević.
Sa većinom glasova na skupštinu idu Vlada Veljković, Slaviša Trajković i Dragoslav Šumarac za dopisne članove Odeljenja tehničkih nauka, dok su kandidati za Odeljenje istorijskih nauka sa dvotrećinskom podrškom Dragan Vojvodić, Vujadin Ivanišević, Mira Radojević, a sa većinom glasova Đorđe Bubalo.
Jedini kandidat za člana Odeljenja medicinskih nauka i to sa većinom glasova je Tatjana Simić, dok su kandidati za nove članove Odeljenja likovne i muzičke umetnosti Jelena Jovanović i Sava Halugin sa dvotrećinskom podrškom i Borislav Stojkov i Mileta Prodanović sa većinom glasova.
Kandidati za inostrane članove SANU su Dželal Šengor (Odeljenje za matematiku, fiziku i geonauke), Miroslav Krstić i Mauro Ferari (Odeljenje tehničkih nauka) i Euđen Simion (Odeljenje jezika i književnosti).
Kandidati za redovne članove su dopisni članovi Zoran Radović, Milan Sudar i Miodrag Mateljević (Odeljenje za matematiku, fiziku i geonauke), Goran Petrović, Zlata Bojović, Slobodan Grubačić i Milan Danojlić (Odeljenje jezika i književnosti), Slobodan Milosavljević, Radmila Petanović i Radomir Saičić (Odeljenje hemijskih i bioloških nauka).
Na konačnoj listi za Izbornu skupštinu su i Aleksandar Kostić (Odeljenje društvenih nauka), Miloš Kojić i Velimir Radmilović (Odeljenje tehničkih nauka), Ljubodrag Dimić (Odeljenje istorijskih nauka), Zoran Krivokapić, Milorad Mitković i Petar Seferović (Odeljenje medicinskih nauka) i Milica Stevanović (Odeljenje likovne i muzičke umetnosti).
"Nema razloga za ponavljanje procedure"
Sve napade i optužbe kandidata, koji se nisu našli na konačnoj listi, te u medijima govorili o propustima u proceduri, Popović je odbacio kao potpuno netačne i naglasio da nije napravljen nijedan prekršaj i da nema razloga da se procedura ponavlja.
Ukazao je da se aktuelni izborni ciklus odvija pod načelno istim pravilima i sa istim vremenskim okvirom kao i niz prethodnih i primetio da je retko ko izabran iz prvog pokušaja.
Popović je naglasio da od raspisivanja javnog poziva za predlaganje kandidata za nove članove SANU u jednogodišnjem izbornom procesu ništa nije bilo tajna, a izuzetak je tajno glasanje, koje je predviđeno Statutom SANU.
Potpredsednik SANU je najavio da će do septembra javnosti staviti na uvid celokupnu dokumentaciju svih kandidata – odluke odeljenja, referate i mišljenja o predloženim kandidatima i da ustanove, udruženja i pojedinci mogu podneti Predsedništvu SANU u pisanoj formi prigovore na referate za izbor kandidata i na mišljenje odeljenja.
Popović je odbacio i tvrdnje da se SANU nalazi u krizi i istakao da samo tokom protekle godine kroz njene sale i galerije prošlo preko 170.000 sugrađana, koji su učestvovali ili prisustvovali događajima koji su inicirani svaka 1,4 dana.
Prema Zakono o SANU deset institucija ima pravo da predlaže kandidate za članove SANU i ukupno je izvan Akademije predloženo 95 kandidata, 63 od strane odeljenja, pri čemu je pet imena isto, a od strane ogranaka u Nišu i Novom Sadu predloženo je još 14 kandidata.
Najviše kandidata je predloženo za dva odeljenja – Odeljenje društvenih nauka i Odeljenje medicinskih nauka.
Među onima koji se neće naći na Izbornoj skupštini, između ostalih su Dragan Simić, Slobodan Samardžić, Jelena Đorđević, Zagorka Golubović, Dragoljub Mićunović, kao i lekari Lazar Davidović, Milan Nedeljković, Radan Džodić.
Glasanje po odeljenjima nisu prošli ni slikari Miloš Šobajić i Dobri Stojanović, kompozitori Zoran Erić i Ivana Stefanović, književnici Petar Zec, Zoran Živković, Srba Ignjatović, Milovan Vitezović, Jovan Zivlak, zatim arheolog Miomir Korać, istoričar Latinka Perović...