Vesti
Svet
"BLIC" U BRISELU Stoltenberg: Ne prihvatamo RUSKU PROPAGANDU, ali moramo imati dijalog s njima
11.07.2018. 20:00
Izvor: Blic
"BLIC" U BRISELU Stoltenberg: Ne prihvatamo RUSKU PROPAGANDU, ali moramo imati dijalog s njima
Uoči otvaranja samita NATO, generalni sekretar saveza Jens Stoltenberg rekao je da je doručkovao sa Donaldom Trampom i da je američki predsednik veoma direktan ali da ne sumnja u posvećenost SAD-a NATO-u.
- Američka posvećenost članu 5 je velika. Otkako je izabran Tramp, SAD su povećale budžet za odbranu. Tramp ima veoma direktan govor, ali oko suštinskih pitanja se svi slažemo u NATO - rekao je on.
Upitan da li Rusija predstavlja pretnju, on je rekao da NATO ne vidi Rusiju kao direktnu pretnju ali da je ona sve asertivnija na istoku.
- Moj pristup tome je da treba da budemo jači, čvrsti i ujedinjeni i da ulažemo u odbranu. Rusija je tu i neće otići a mi moramo da razgovaramo sa njima. Mi ne prihvatamo njihovu propagandu i mešanje u tuđu politiku ali baš zato moramo da razgovaramo sa Rusijom. Moramo da imamo dijalog da bismo izbegli konflikte - rekao je on.
Zvaničnik NATO: Ne smeta nam što Srbi kupuju rusko oružje
Visoki zvaničnik Alijanse izjavio je za "Blic" da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije.
- Mi znamo da je Srbija prema ustavu vojno neutralna država i imamo dobru saradnju. Mnogi u Srbiji ne znaju da mi imamo stotine zajedničkih aktivnosti i da se sprovode zajedničke vežbe sa ciljem da Srbija doprinese ne NATO-ovim vojnim operacijama, već misijama EU i UN - rekao je on na marginama samita u Briselu.
Govoreći o srpskoj vojsci on je rekao da je njoj potrebno dosta resursa za reforme koje želi da izvrši. Upitan o saradnji Rusije i Srbije u vojnom sektoru, on je rekao da te dve države sprovode vežbe i da Srbija kupuje opremu od Rusije ali da NATO nema ništa protiv toga. Rekao je da mnogi u Srbiji ne znaju da Srbija i NATO sprovode mnogo više zajedničkih vojnih vežbi nego što to naša zemlja radi sa Rusijom. Kako je rekao oko 75-80 odsto ukupnih zajedničkih vojnih vežbi u Srbiji je u saradnji sa NATO i njihovim članicama.
Na pitanje da li je moguće da Kosovo postane član NATO bez prethodnog razrešenja problema sa Srbijom, on je rekao da je prerano da se o tome spekuliše.
- Kfor je na Kosovu u skladu sa Rezolucijom 1244 da bi se postarao da ne bude pretnji. Dijalog sa Beogradom je još u toku i sa Kosovom ćemo razgovarati tek kad se on završi- rekao je on.
Vojna vežba, na kojoj će biti predstavljene reakcije na prirodne katastrofe, održaće se u oktobru u Srbiji.
- Radi se o najvećim vežbama te vrste sa velikim brojem učesnika. Srbija je do sada dobro odradila organizaciju i ima zanimljive scenarije zasnovane na katastrofalnim poplavama iz 2014. godine koje su zadesile region - rekao je on.