Vesti
Društvo i ekonomija
Đaci iz SAD srpskog porekla borave u zemlji predaka
11.07.2018. 20:00
Izvor: Blic
Đaci iz SAD srpskog porekla borave u zemlji predaka
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević sastao se u Ministarstvu kulture i informisanja sa srednjoškolcima srpskog porekla iz Sjedinjenih Američkih Država koji trenutno borave u Beogradu.
Ministar je učenike, koji su rođeni u SAD, pozvao da sa posebnom pažnjom nastave da vode računa o očuvanju svog kulturnog identiteta, jezika i pisma i poručio im je da je veoma važno da imaju svest o tim vrednostima.
Vukosavljević im je preporučio da čitaju dela Ive Andrića, Meše Selimovića, Miloša Crnjanskog i drugih velikana domaće književnosti, jer iz njih mnogo mogu da nauče o srpskoj kulturi, istoriji i običajima.
Poklonio im je dvojezičnu knjigu "Svetska baština Srbije", na srpskom i engleskom, u izdanju Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz koje se mogu bliže upoznati sa bogatim kulturnim nasleđem koje Srbija ima.
Sastanku je prisustvovala predsednica i osnivač Srpskog instituta iz Vašingtona Danijela Sremac sa kojom je Vukosavljević razmotrio mogućnosti o predstavljanju akcije "Negujmo srpski jezik" u Americi.
Bilo je reči i o uvođenju linkova u okviru sajta Ministarstva kulture i informisanja koji bi pojednostavili upoznavanje naših ljudi iz dijaspore sa srpskom kulturom, umetnošću i istorijom.
Srpski institut je organizovao "Program mladih lidera" sa ciljem da poveže djake srpskog porekla iz Sjedinjenih Američkih Država i mlade iz Srbije.