Vesti
Društvo i ekonomija
Udruženje Topolska: Urbanizam nije biznis
28.08.2018. 20:00
Izvor: B92
Udruženje Topolska: Urbanizam nije biznis
Beograd -- Udruženje građana Topolska, koje se bori za arhitektonsko očuvanje starog dela Vračara, poručilo gradskim vlastima "urbanizam nije biznis".
To udruženje je uputilo otvoreno pismo u kom navode da gradski sekretar za urbanizam i građevisnke poslove Miloš Vulović snosi veliku odgovornost ne samo u urbanističkom oblikovanju srpske prestonice već, uz druge nadležne institucije, i u očuvanju njenog arhitektonskog nasleđa i njenih gradskih ambijentalnih celina.
U otvorenom pismu, to udruženju je navelo da je sekretarijat koji vodi Vulović izdao građevinsku dozvolu za novi objekat na uglu Topolske i Petrogradske ulice, u trenutku u kom je obavljana revalorizacija tih ulica, odnosno Krunskog venca, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a nakon koje je odlučeno da se taj kraj vračarske opštine, zbog njegove vrednosti kao ambijentalne celine, stavi pod prethodnu zaštitu.
Udruženje Topolska ističe da Vulović, kao gradski sekretar za urbanizam i građevinske poslove, snosi veliku odgovornost ne samo u urbanističkom oblikovanju srpske prestonice već, uz druge nadležne institucije, i u očuvanju njenog arhitektonskog nasledja i njenih gradskih ambijentalnih celina. "Nažalost, mora se konstatovati da se urbanizam Beograda danas isključivo tretira kao biznis odnosno kao način za ostvarenje velikog profita na uštrb tradicije, arhitektonskog nasleđa, estetike, funkconalnosti, zdravlja i životne sredine", dodaje se u saopštenju.
To udruženje ističe i da ideja da bi "Beograd trebalo da ide u visinu" koju je Vulović izneo, i koja se konkretizovala kroz povećavanje maskimalne dozvoljene visine za nove objekte, ne samo da je pogrešna i besmislena kada su u pitanju centralne gradske opštine, već je i direktna podrška investitorskom urbanizmu koji arhitektonski "masakrira srpsku prestonicu unazad dve decenije".
"Ako se ovoj nepobitnoj konstataciji pridoda tragična činjenica da se ne poštuju stručna mišljenja i odluke Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, onda Vaša odgovornost postaje zaista nemerljiva", dodaje to udruženje.
Oni takođe traže i njegovu ostavku.
Peticiju za arhitektonsko očuvanje Krunskog venca, dela Vračara kod Kalenić pijace, potpisali su, izmedju ostalih, slikar Miloš Šobajić, televizijska novinarka Marina Rajević Savić, nekadašnji fudbaler Dušan Savić, pisac Vladimir Kecmanović, glumac i producent Dragan Bjelogrlić, muzičar Prljavi inspektor Blaža, reditelj Danilo Bećković i drugi.