Vesti
Društvo i ekonomija
ĐACI U FINSKOJ SA PROFESORIMA NA "TI" Zanimljivosti o najboljem školstvu na svetu
05.09.2018. 20:00
Izvor: Blic
ĐACI U FINSKOJ SA PROFESORIMA NA "TI" Zanimljivosti o najboljem školstvu na svetu
U svetu postoji jedno carstvo gde deca sa osmehom, trčeći idu u prvi školski dan. To mesto se zove Finska važi za najbolje uređeno školsko carstvo na svetu.
Finski đaci su godinama unazad neprikosnoveni gospodari PISA testova, što zvuči neverovatno jer provode najmanje vremena u školi u odnosu na drugare iz sveta, a za izradu domaćih zadataka (ako ih uopšte dobiju), potrebno im je tek pola sata.
Kako funkcioniše finski sistem?
Školovanje je besplatno
Udžbenici, školski pribor, ishrana u školi, prevoz -sve finansira država. Đaci uglavnom dolaze biciklima na nastavu, a za one koji žive daleko obezbeđen je (besplatni) školski autobus.
Nastavnici u Finskoj veruju da dete kod kuće treba da se odmori i da se druži sa porodicom i prijateljima. Domaći zadaci oduzimaju veoma malo vremena, od 15 do 30 minuta dnevno i najčešće su interesantni. Na primer, domaći iz istorije može da bude zadatak da dete pita baku o životu u prošlosti, odnosno "u njeno vreme", sa ciljem da uoči razliku sa današnjim, modernim dobom u kojem živimo.
Ne postoje pismeni zadaci ni testovi
Stav države je da čovek treba da bude sposoban za život a ne za testove. U tom smislu, ukunuti su pismeni zadaci, testovi, sve vrste klasičnog ispitivanja i kontrolnih zadataka. Napredak učenika prati se cele godine jer je rad individualan i po završetku srednje škole oni imaju samo jedan test. Za izradu domaćih zadataka potrebno im je između 15 i 30 minuta da bi imali dovoljno vremena da budu sa svojom porodicom.
Svoje ocene znaju samo đaci i to nisu ocene
Finski đaci ocenjuju se bodovima i to tek od trećeg razreda. Od trećeg do sedmog razreda dobijaju samo opisne ocene („može bolje“, „Trudi se“, „Odlično“, „Napreduje“) i te ocene znaju samo učenici.
Nastavnici su svetinja
Iako je plata nastavnika 3.500 evra mesečno, profesura nije zbog toga pitanje prestiža. Na jedno radno mesto nastavnika javlja se i do 10 puta više kandidata nego na bilo koje drugo. Razlog? Nema klasičnog nastavnog plana i programa, već svaki nastavnik, na osnovnu ličnih i afiniteta svojih đaka osmišljava program i bira knjige koje će da koristi. Đaci nastavnike oslovljavaju po imenu, osim ako je u pitanju velika razlika u godinama.
Đaci su svetinja
Ako žele, na nastavu mogu da dođu i u pidžami. Nemaju klasične klupe, već sami biraju položaj koji im je najudobniji. Dešava se da neki đaci sede za stolom i rade, dok drugi leže na podu i crtaju. U pojedinim školama ukinuti su SVI predmeti jer se smatra da deca treba da uče o pojavama, a ne da bubaju lpodatke. To znači da imaju period od šest nedelja tokom kog proučavaju jednu temu sa nekoliko aspekata. (geografskog aspekta, istorijskog, kulturološkog...Deca su podstaknuta da postavljaju pitanja i da kroz diskusiju dobiju odgovore. Na časovima plivanja uče da prepoznaju signale ako se neko davi u vodi. Na časovima domaćinstva uče da kuvaju, da pletu i da šiju. Osposobljeni su da sami naprave svoj portfolio ili sajt. Osposobljeni su za život.
Deca sama biraju šta će jesti, roditeljima je svejedno u koju školu idu
Sve škole u Finskoj su koncipirane po istom principu i tamo nema prestižnih, onih na boljem i onih na lošem glasu. Deca sama biraju jelovnik za tekući mesec i vrlo često borave u školama na pidžama partiju.