Vesti
Politika
ĐILAS I TADIĆ BLIZU DOGOVORA Bivši predsednik pregovara oko priključenja Savezu za Srbiju
12.09.2018. 20:00
Izvor: Blic
ĐILAS I TADIĆ BLIZU DOGOVORA Bivši predsednik pregovara oko priključenja Savezu za Srbiju
Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke, pregovara oko priključenja njegove partije novoosnovanom Savezu za Srbiju, saznaje "Blic".
Bivši predsednik Srbije već neko vreme vodi razgovore sa predstavnicima Saveza, mada je pre samo mesec i po dana bio izričit u tome da neće ulaziti u blok u kome su Dveri i DSS. Prema našim saznanjima, direktan kontakt sa jednim od lidera SZS Draganom Đilasom postoji, ali se najveći deo pregovora obavlja se preko posrednika.
Sagovornik "Blica" navodi da su Tadić i članovi SDS blizu odluke o ulasku u Savez, ali se još ne zna kada će ona i zvanično biti doneta. Naš izvor iz SZS kaže da prepreka nema, kao i da priključenje Tadićeve partije treba da bude završeno "tokom rane jeseni".
- To je zapravo vreme u kome mi želimo da se stvari okončaju - kaže on.
"Sreo sam se sa Đilasom"
U isto vreme Dragan Đilas pregovara i sa liderom DSS-a Milošom Jovanovićem, koji je "Blicu" potvrdio da se sreo sa nekadašnjim liderom demokrata. On kaže da su se sastali pre dva dana.
- Nije to nikakva tajna. Razgovarali smo o Srbiji i situaciji u kojoj se nalazi. Ukoliko budemo doneli odluku oko priključenja Savezu za Srbiju, to će se dogoditi krajem septembra ili početkom oktobra - objašnjava Jovanović.
U SZS "Blicu" je rečeno da postoje uslovi koji moraju da budu ispunjeni za ulazak u Savez - da je reč o opozicionoj stranci, koja nema saradnju sa SNS ni na jednom nivou, te da prihvata svih 30 tačaka programa Saveta. Kako je rekao jedan visoko pozicionirani funkcioner SZS, DSS do kraja nije okončao saradnju sa naprednjacima.
Jovanović, međutim, tvrdi drugačije.
- Neki članovi stranke su se oglušili o naše naređenje da izađu iz koalicija sa SNS. Oni su izbačeni i izbrisani iz evidencije. To je bio slučaj sa odbornicima u Čačku, kao i Kosjeriću, gde se o naređenje stranke oglušio predsednik Skupštine. Stranačke odluke moraju da se poštuju - navodi Jovanović.