Vesti
Društvo i ekonomija
Ministarstvo odbrane: Dan visokih zvanica na vežbi "REGEX 18"
18.10.2018. 20:00
Izvor: Blic
Ministarstvo odbrane: Dan visokih zvanica na vežbi "REGEX 18"
Na multinacionalnoj komandno-štabnoj vežbi "REGEX 18" u Centru za obuku putem simulacija Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije (VS) u kasarni "Banjica 2" danas je održan Dan visokih zvanica, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Srbije.
Učesnike vežbe, koja se izvodi od 15. do 19. oktobra, posetili su zamenik načelnika Generalštaba VS, general-major Petar Cvetković sa saradnicima, vojno-diplomatski i vojni predstavnici oružanih snaga zemalja učesnica. Osim pripadnika VS, na vežbi učestvuju i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a, predstavnici međunarodnih organizacija, Kancelarije UN u Beogradu, UNICEF-a, UNHCR-a, OEBS-a, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Komesarijata za izbeglice, Crvenog krsta Srbije i oko 60 pripadnika oružanih snaga iz 15 zemalja, uključujući i članica NATO-a.
Uz dobrodošlicu predstavnicima stranih oružanih snaga i civilnih organizacija, general Cvetković istakao je da organizovanjem i učešćem na ovakvim vežbama Srbija pokazuje svoju neutralnost i opredeljenost za saradnju sa svim relevantnim partnerima u očuvanju stabilnosti i bezbednosti u regionu: "I ovom vežbom, jednom od najvećih u tekućoj godini u Srbiji, dokazujemo potrebu da budemo deo međunarodne zajednice i obučavamo se za zajedničko angažovanje u multinacionalnim operacijama. Čast nam je što smo prepoznati kao neko ko može da organizuje ovako složenu i dinamičnu vežbu i verujem da smo opravdali poverenje".
Brigadni general Rajnhard Klos iz Komande združenih snaga NATO-a u Napulju zahvalio je Vojsci Srbije što je bila domaćin vežbe "REGEX 18": "NATO obezbeđuje brojne eksperte iz raznih oblasti kako bi pružili podršku svim učesnicima i rukovodstvu vežbe, kroz sve faze planiranja i realizacije".
Načelnik Centra za obuku putem simulacija i rukovodilac vežbe, pukovnik Mićo Branković, istakao je da je njena priprema trajala nekoliko meseci: "Iz učešća pripadnika Vojske Srbije i partnerskih zemalja u različitim mirovnim misijama prikupili smo dovoljno saznanja i iskustava potrebnih za uspešno planiranje i organizaciju vežbe, a bilo je važno i da pokažemo efikasan rad tokom priprema i realizacije vežbe u svim njenim segmentima".
Prema rečima stručnog saradnika Crvenog krsta Srbije Saše Avram, cilj njihovog učešća bio je da vežbovno okruženje učine što realnijim i dinamičnijim kako bi što više odgovaralo stvarnosti: "Iskustva iz jednog ovakvog multinacionalnog okruženja mogu da budu iskorišćena i u nekim drugim situacijama koje zahtevaju istovremeno delovanje vojnih snaga i civilnih aktera".
Kako se navodi u saopštenju MO, cilj učešća Vojske Srbije u Inicijativi REGEX je razvoj interoperabilnosti u oblasti obuke i razvoj sposobnosti za planiranje zajedničkih vežbi sa oružanim snagama zemalja regiona i drugim članicama NATO-a i Programa Partnerstvo za mir. Vežba, koja se ove godine održava u Srbiji, peta je komandno-štabna vežba REGEX od 2014. godine. Prethodnih godina održana je u Turskoj, Grčkoj, Bosni i Hercegovini i Jordanu, a sledeća je u Makedoniji.