Vesti
Društvo i ekonomija
Za pošumljavanje izdvojeno 40 miliona dinara
22.10.2018. 20:00
Izvor: Blic
Za pošumljavanje izdvojeno 40 miliona dinara
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i predstavnici 12 gradova i opština u Srbiji potpisali su danas ugovore o dodeli 40 miliona dinara iz Zelenog fonda za pošumljavanje.
Na Konkurs Ministarstva prijavljeno je 14 projekata lokalnih samouprava, a sredstva su dodeljena opštinama Požega, Bela Crkva, Doljevac, Golubac, Kučevo, Raška, Stara Pazova, Pirot, Šabac, Kikinda, Kraljevo i beogradskoj opštini Palilula.
Sredstva su planirana za nabavku sadnica i izvodjenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja na zemljištu u nadležnosti lokalnih samouprava.
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan istakao je da je pošumljavanje jedan od glavnih stubova politike koju vodi resorno ministarstvo i jedan od načina ublažavanja klimatskih promena.
Trivan je naveo da je ove godine za pošumljavanje opredeljeno ukupno 70 miliona dinara od čega je 40 miliona dinara dodeljeno lokalnim samoupravama čiji su projekti ispunili uslove na javnom konkursu.
- Ovo je prilika da nam životna sredina bude bolja i da lokalne samouprave pametno utroše 40 miliona dinara, uz stručni nadzor fakulteta i instituta koji se bave time. Nema važnijeg posla od pošumljavanja za budućnost naše dece i mi nećemo stati na ovome, tek započinjemo ovu priču - naglasio je Trivan.