Vesti
Društvo i ekonomija
ISTORIJSKA VREDNOST Parnjača iz Požege pred Napoleonovim grobom u Parizu
26.10.2018. 20:00
Izvor: Blic
ISTORIJSKA VREDNOST Parnjača iz Požege pred Napoleonovim grobom u Parizu
Sve sa šinama na kojima je od 1951. do prošlog četvrtka stajalo u Železničkom muzeju u Požegi, srpsko kulturno dobro staro 102 godine već par dana "parkirano" je u centru Pariza.
Lokomotiva "Kostolac", koja je ime dobila po rudniku lignita u kome je službovala pred "penziju", biće jedan od glavnih eksponata na izložbi vojnog naoružanja i opreme koju Francuzi planiraju u okviru ceremonije 100-godišnjice pobede saveznika u Velikom ratu.
Među odabranim eksponatima, kao jedina lokomotiva, parnjača iz Srbije zaslužila je mesto zvanjem "učesnice" Solunskog fronta na koji je srpskim i francuskim snagama u podnožje Kajmakčalana dovozila ljudstvo i municiju.
Koliko organizatori proslave u Parizu pridaju značaj izložbi, koja će biti priređena od 4. do 19. novembra, govori podatak da će ona biti smeštena ispred Palate invalida pod kojom je Napoleonov grob, u okviru vojne bolnice iz vremena Luja XIV.
- Parna lokomotiva za koju su Ugovor o ustupanju na privremeno korišćenje potpisali generalni direktor "Železnica Srbije" a.d. Miroslav Stojičić i predsednik francuskog udruženja Stefan Iston 8. oktobra, deo je tehničke zbirke Železničkog muzeja u Beogradu i ima izuzetnu vrednost. Zbog tehničkih karakteristika, istorijske uloge i vrednosti proglašena je kulturnim dobrom - saopštile su "Železnice Srbije".
"Kostolac" je 1916. napravljen u Filadelfiji, u fabrici "Baldwin Locomotive Works", po zamislima francuskih konstruktora Pešoa i Burdoa po kojima je čitava serija ovih vučnih vozila dobila ime. Jedna je od 420 lokomotiva ovog tipa koje su tih godina napravljene u Americi i Evropi. Zbog dva kotla na različitim stranama, koja joj omogućuju kretanje prugom u oba smera bez okretanja, ova lokomotiva nazvana je "dvoglava aždaja".
Uz parnjaču koja je sačuvana u Srbiji do današnjih dana opstala je još jedna koja se nalazi u Drezdenu, ali je neispravna.
Pariz, muzej - pa nazad u Srbiju
Posle izložbe u centru Pariza srpska "dvoglava aždaja" biće preseljena u predgrađe francuske prestonice, u muzej parnih lokomotiva iz Velikog rata. Po ugovoru Francuzi su dužni da je vrate u roku od godinu dana, a da bi je privremeno koristili morali su da plate 300.000 evra na ime osiguranja.