Vesti
Društvo i ekonomija
Za rekonstrukciju puta Novi Pazar -Tutin 24 miliona evra
29.10.2018. 20:00
Izvor: Politika
Za rekonstrukciju puta Novi Pazar -Tutin 24 miliona evra
U Vladi Srbije danas je potpisan komercijalni ugovor za rekonstrukciju državnog puta Novi Pazar-Tutin sa turskom kompanijom „Tašjapi”, a potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da će u taj posao biti uloženo 24 miliona evra.
Mihajlović, koja je ugovor potpisala u prisustvu potpredsednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića i ambasadora Turske u Srbiji Tanžua Bilgiča, rekla je da je nekoliko dokumenata prethodilo današnjem otpočinjanju realizacije ovog projekta.
Navela je da su to, pre svega, Sporazum o saradnji u infrastrukturnim projektima između dve vlade, Memorandum o razumevanju o saradnji između Ministarstva i kompanije „Tašjapi” iz maja ove godine i nedavno potpisan Okvirni sporazum između Vlade Srbije i kompanije „Tašjapi”.
„Danas započinjemo realizaciju prvog projekta sa turskom kompanijom 'Tašjapi', vrednog 24 miliona evra. Ugovor koji smo danas potpisali podrazumeva izradu idejnog projekta, izradu plana detaljne regulacije i izvođenje radova, u dužini od 20,5 kilometara”, kaže Mihajlović, prenosi Tanjug.
Istakla je da je rekonstrukcija puta Novi Pazar-Tutin od izuzetnog značaja za više od 150.000 građana koji žive u ovom delu Srbije.
Mihajlović: Radimo danonoćno kako bismo ispravili tuđe greške
Radimo danonoćno kako bismo ispravili tuđe greške i ponovo izgradili već urađen auto-put, izjavila je danas potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i istakla da se čini sve kako bi se deonica Koridora 11 od Uba do Lajkovca završila.
„Dajemo sve od sebe da se deonica Koridora 11 od Uba do Lajkovca završi do nove godine, kako bismo u saobraćaj pustili autoput od Obrenovca do Čačka. Ovo je presedan u građevinarstvu i jedina kritična deonica na koridoru i ja očekujem da dođemo do odgovora zašto je ranije pogrešno rađeno i da ti koji su loše gradili odgovaraju”, rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanje novinara.
Poručila je da to više ne sme da nam se desi.
Upitana kako to da kada je jedna novinarska ekipa noću posetila gradilište nije bilo radnika, a bilo ih je jedne od narednih noći kada je došla Mihajlović, potpredsednica vlade je istakla da je naložila da se radovi na deonici Ub-Lajkovac izvode danonoćno, s obzirom na to da je neophodno da se novoizgrađeni autoput u dužini od 2,47 km gradi ponovo.
„Da bi se radovi izvodili 24 sata bilo je potrebno da se doveze dodatna mehanizacija, obezbede ljudi, rad prilagodi vremenskim uslovima, stoga je prošlo nekoliko dana od izdavanja mog naloga. Da ste bili tamo sa nama u petak noć, videli biste u kakvom je stanju autoput i da je potrebno graditi ga iznova. Pitajte inženjere i projektante - to struka nije videla do sada”, rekla je Mihajlović.