Vesti
Društvo i ekonomija
U 2019. plate veće za sedam do 12 odsto
05.11.2018. 20:00
Izvor: Blic
U 2019. plate veće za sedam do 12 odsto
NAJVEĆE POVEĆANJE ZA MEDICINARE I POLICAJCE
Prema uputstvu za pripremu budžeta za 2019. godinu zaposleni u javnom sektoru sledeće godine mogu očekivati uvećanje plata od sedam do 12 odsto, objavilo je Ministarstvo finansija.
Najveće povećanje mogu očekivati zdravstveni radnici i to 12 odsto medicinski i stomatološki tehničari, a uvećanje od 10 odsto doktori.
Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije i Ministarstva odbrane mogu očekivati devet odsto uvećanja plata. Devet odsto uvećanja plata planirano je i za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i u ustanovama visokog obrazovanja, ali i radnicima socijalne zaštite.
Uvećanje od 8,5 odsto mogu očekivati zaposleni u Poreskoj upravi i Upravi carina, dok će drugi zaposleni u javnom sektoru, prema projekcijama Ministarstva finansija, imati sedam odsto uvećanja.
Takođe, u 2019. osnovica za obračun i isplatu plata sudija isplaćivaće se 70 odsto iz izvora prihoda budžeta, a 30 odsto iz prihoda ostvarenih po osnovu naplate sudskih taksi koje pripadaju pravosudnim organima.