Vesti
Društvo i ekonomija
Veljović: Sa Zapadnog Balkana 400 osoba je na stranim ratištima
20.11.2018. 20:00
Izvor: Blic
Veljović: Sa Zapadnog Balkana 400 osoba je na stranim ratištima
Direktor crnogorske Uprave policije Veselin Veljović rekao je da je oko 400 osoba sa zapadnog Balkana na stranim ratištima.
- Prostor zapadnog Balkana nije odoleo iskušenju prisustva stranih boraca i njihovih porodica na stranim ratištima. Taj broj oscilira, ali prema najnovijim podacima on je oko 400, a broj stranih ratnika sa prostora Crne Gore je zanemariv - rekao je Veljović na konferenciji Uloga mladih u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.
On je naveo da bezbednosne službe ne raspolažu operativnim saznanjima da može doći do terorističkog čina na prostoru Crne Gore, a da su nadležni državni organi to pitanje postavile kao prioritet.
- Da li će i kada doći, ostaje da vidimo. Ta mogućnost uvijek postoji, dodao je Veljović, navodeći da Crna Gora ima nacionalni odgovor na izazove u borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i pranja novca i da je razvila strategiju za njihovu prevenciju i suzbijanje.
On je rekao da borba protiv terorizma i nasilnog ekstremizma nije pitanje samo jedne države i da su nacionalni i regionalni odgovori veoma važni.
- Potreban je nastavak preventivnih i represivnih mjera nadležnih institucija u okviru zakonski propisanih procedura. Terorizam će trajati koliko i civilazicija i to je nešto na šta se moramo dugoročno spremiti - rekao je on.