Vesti
Društvo i ekonomija
Mihajlović: U vodni saobraćaj ulažemo 200 miliona evra, radiće se revitalizacija Đerdapa 1
28.11.2018. 20:00
Izvor: Blic
Mihajlović: U vodni saobraćaj ulažemo 200 miliona evra, radiće se revitalizacija Đerdapa 1
U razvoj vodnog saobraćaja u Srbiji od 2019. biće uloženo 200 miliona evra, najavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
Ministarka je posetila Kladovo, obišla brodsku prevodnicu na HE "Đerdap 1" i najavila njenu revitalizaciju, koja će početi u septembru 2019. i trajati godinu dana.
- Pre nekoliko dana smo potpisali ugovor sa Evropskom investicionom bankom vredan 100 miliona evra koji se odnosi na rehabilitaciju prevodnice Đerdapa 1 i Đerdapa 2, čija je ukupna vrednost oko 55 miliona evra. Kao i za vađenje nemačke flote iz Dunava kako bi plovidba mogla bezbedno da se odvija - navela je Mihajlović.
Kazala je da se na brodskoj prevodnici HE Đerdap 1 nije radilo od 1970. godine i da je bilo krajnje vreme za revitalizaciju.
To je jedan od razloga zašto smo zajedno sa EPS i Ministarstvom energetike radili zajedno na ovom projektu, dodala je Mihajlović.
Ona je istakla je da država želi, pored drumskog i železničkog, da razvije i vodni saobraćaj.
Potreban remont Đerdapu 1
Direktor HE Đerdap 1 Dragan Maksimović je rekao da se prevodnica koristi od 1970. godine i da je njena oprema na izdisaju, zbog čega je potreban kapitalan remont i revitalizacija.
- Radovi počinju u septembru 2019. i trajaće godinu dana, do polovine septembra 2020, a vrednost investicije je 28,5 miliona evra - naveo je on.
Zahvalio je Ministarstvu građevine što je sagledalo i prepoznalo taj problem i naglasio da je prevodnica od vitalnog značaja za regulisanje plovidbe na Dunavu i prevođenje brodova.
- Bilo bi vrlo nezgodno ako bi prevodnica ostala bez eksploatacionog stanja. Ministarstvo je analiziralo naš problem i odlučilo da revitalizuje prevodnicu Đerdapa 1 - rekao je Maksimović.
Mihajlović je u Kladovu obišla i most u mestu Milutinovac, koji je predvidđen za sanaciju, a koji se urušio u poplavama u septembru 2014. godine.