Vesti
Društvo i ekonomija
Živković kritikuje vlast zbog povećanja takse za javni servis
03.12.2018. 20:00
Izvor: Beta
Živković kritikuje vlast zbog povećanja takse za javni servis
Poslanik u Skupštini Srbije i lider Nove stranke Zoran Živković kritikovao je danas vladajuću većinu zbog odbijanja amandmana opozicije na predlog zakona o povećanju takse za Radio televiziju Srbije (RTS).
Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije danas je odbacio amandmane opozicije na Zakon o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis kojima je traženo da se izbaci član o povećanju takse. To znači da ostaje predlog vlade o povećanju takse sa 150 dinara na 220 dinara, a o čemu će narednih dana glasati poslanici Skupštine Srbije.
"Ja sam bio jedan od onih koji su 1996. godine pozivali da se ne plaća taksa za TV koja je išla uz struju. Taksa je ukinuta na prvoj sednici vlade premijera Zorana Đinđića i nije je bilo dok je u Srbiji bilo demokratske vlasti. Očigledno je da prljava kampanja koja se sprovodi i preko RTS nije više tako uspešna i potrebna su nova sredstva da se pojača", rekao je on agenciji Beta.
Živković smatra da "aktuelna vlast nastavlja opstrukciju rada parlamenta i pokušava da spreči bilo kakvu raspravu o bilo kojoj temi", a kao primer navodi raspravu o budžetu za narednu godinu, uz ocenu da je ona opstruisana "fantomskim" amandmanima Srpske napredne stranke (SNS) na prvu tačku dnevnog reda i zloupotrebom poslovnika.
On je naveo da je budžet šesta tačka dnevnog reda i da će vreme za raspravu u pojedinostima biti utrošeno na prvu tačku i podsetio da vladajuća većina takvu praksu na sednicama sprovodi već godinu dana.
Živković je međutim naveo da takav pristup SNS-a "ne može da spreči poslanike opozicije da nastave svoju borbu i da javnost i građane Srbije upoznaju da kriminalom koji sprovodi vlast (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića".
Naveo je da skoro 700 miliona dinara iz budžeta treba da bude potrošeno na beogradsku gondolu i ocenio da vlasti "verovatno misle da iz te gondole neće biti vidljivo da se deca u Srbiji leče SMS porukama, da je kriminal na najvišem nivou u poslednjih 20 godina i da Vučić širi svoju grupu partnera".