Vesti
Društvo i ekonomija
Marko Somborac dobitnik nagrade "Doprinos godine Evropi"
18.12.2018. 20:00
Izvor: Blic
Marko Somborac dobitnik nagrade "Doprinos godine Evropi"
Marko Smoborac dobitnik je priznanja "Doprinos godine Evropi", koju Evropski pokret u Srbiji tradicionalno dodeljuje 17 godina.
Marko Somborac, kako je obrazloženo, svakodnevno kroz satirični strip na duhovit i kreativan način skreće pažnju na pojave u društvu i promoviše kritički osvrt i slobodu izražavanja. Nagradu su mu na svečanosti u Aero klubu uručili predsednik Evropskog pokreta Mihailo Crnobrnja i generalna sekretarka EP u Srbiji Suzana Grubješić.
- Šta reći u trenutku kada se sloboda medija brutalno guši, kada se novinari fizički napadaju, kada im se šalje BIA, poreska inspekcija, kada se finasijski uništavaju, kada ih sa vrha vlasti vređaju i ponižavaju, tretiraju kao izdajnike i plaćenike. Moram da priznam što se tiče Evrope, ona to primećuje u svojim izveštajima, ali potrebno je da kako se to kaže rečnikom Evropske komisije da se 'produbi angažovanje - rekao je Somborac na uručenju nagrade.
Nagradu "Doprinos godine Evropi" je pored Marka Somborca dobila i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.
Priznanje "Doprinos godine Evropi" ustanovili su Evropski pokret u Srbiji i Međunarodni evropski pokret i dodeljuje se za značajan doprinos procesu evropskih integracija i promociji evropskih ideja i vrednosti u Srbiji.