Vesti
Društvo i ekonomija
"ONA SA NAŠOM DECOM ČINI ČUDA!" Naša slavna košarkašica osmislila jedinstvenu terapiju na svetu za autističnu decu
15.01.2019. 20:00
Izvor: Blic
"ONA SA NAŠOM DECOM ČINI ČUDA!" Naša slavna košarkašica osmislila jedinstvenu terapiju na svetu za autističnu decu
Proslavljena košarkašica Ljiljana Stanojević, nosilac nacionalnog priznanja posle dugogodišnje sportske karijere posvetila je svoj život pomaganju autističnoj deci. Osmislila je program, jedinstven u svetu kojim se deci sa autizmom, Daunovim sindromom i poteškoćama u kretanju i razvoju pomaže specijalnim motoričkim vežbama.
Za proteklih osam godina, od kada je patentirala "lisko terapiju" u Zavodu za intelektualnu svojinu Srbije, njen program pomogao je najmanje stotini mališana.
Besplatan program
Kako ova bivša reperzentativka sa diplomama Pravnog fakulteta i Sportske akademije kaže, u smanjenju agresije bez lekova kod autistične dece učinak je stoprocentan. Terapije se finansiraju kroz projekte, te da su za decu i roditelje besplatne.
- Program koristi motoriku i elemente sporta kao glavni terapijski tretman za unapređenje sposobnosti uz multistručni pristup - kaže za "Večernje novosti" Stanojevićeva: Višedecenijskim istraživanjem sam dokazala da se ovom terapijom smanjuje agresija, poboljšava kretanje, unapređuje komunikacija i socijalizacija. I sve to bez medikamenata.
Prema njenim rečima, rezultati su fantastični, a najbolji pokazatelj su joj neizmerna zahvalnost i oduševljenje roditelja koji posle bezbroj pokušaja konačno mogu da dopru do mališana ili da obuzdaju njihovu agresiju.
Za svako dete drugačije vežbe
- Za svako dete smišljam individualne vežbe nakon što vidim koje poteškoće ima i na koji način mu se mora prići. Ne postoji jedinstven pristup deci koja pate od autizma. Radim sa malim grupama od pet mališana ili individualno. Ono po čemu su jedinstveni jeste to što se u naš program uključuju deca sa velikim poteškoćama, koja ne govore, koja su asocjalna, agresivna. U rekordnom roku vežbama unapređujemo njihove sposobnosti - navodi Stanojvićeva za "Novosti".
Odnedavno se ovi treninzi izvode u posebnom adaptivnom prostoru Sportskog udruženja "Links" u Jajincima.
- Neophodno je da svako dete najmanje godinu dana dolazi na vežbe da bi bilo rezultata i efekta. Na terapiji su uvek prisutni i fizioterapeut, psihiolog i defektolog. Do sada su nas roditelji pronalazili preko škola, vrtića i udruženja koja se bave decom sa autizmom - navodi Ljiljana.
"Počeo je i da govori"
Prema rečima Radmille Protić, majke autističnog Voje, od kada ide na motoričku terapiju dečak je manje agresivan, poslušniji je i čak izgovara neke reči.
- Posebno mi je drago što se sve rad kroz vežbe, jer moje dete drugačije ne bi moglo da bude u sportu - kaže ova majka: Mnogo nam znači i to što je program besplatanm jer je svaka aktivnost za njih preksupa i mi ne bismo mogli da se uključimo da je drugačije.
Oduševljena je i Biljana Stanimirović, majka malog Miloša.
- Ovo je nešto posebno. Sinu sam uz Ljiljanine treninge i instrukcije skinula pelene, mnogo manje je agresivan, postao je poslušniji. Naučio je i da komunicira. Iako je to nevrebalno, sada se sa njim bolje sporazumevamo - priča ona.